Vidite prvi

IZBORI U MOSTARU

Mikulić: "SDP, HDZ i SDA pokazali dobru namjeru za rješavanje izbora u Mostaru"

Autor:Prvi.tv
Objava:13.2.2018. 15:10
Mikulić: SDP, HDZ i SDA pokazali dobru namjeru za rješavanje izbora u Mostaru
Učitavanje medija preglednika ...

Krajem mjeseca počinju službeni pregovori predstavnika SDA, HDZ-a BiH i SDP-a BiH na kojima se treba postići dogovor u vezi s izborima u Mostaru.

- Postignut je preliminarni sporazum da se krene u službene pregovore o Izbornom zakonu koji bi rješavao pitanje izbora u Mostaru. Mislim da sam naišao na pozitivne vibracije u Općinskoj organizaciji SDA i Općinskom odboru HDZ-a BiH. Praktično krajem mjeseca počinju službeni pregovori jer smo već vidjeli da od ovakvog statusa quo nema ništa i da se nešto mora riješiti – kazao je predsjednik Županijskog odbora SDP-a HNŽ Zoran Mikulić uoči današnje sjednice Predsjedništva Socijaldemokratske partije BiH u Sarajevu.

Smatra da se kvalitetno rješenje za Mostar može naći kao sublimacija svih ponuđenih rješenja.

- Želim da vjerujem da je pokazana dobra namjera SDA i HDZ-a BiH i mislim da ćemo naći konačno zajedničko rješenje jer ispred SDP-a tvrdim da to ne mora biti prijedlog kakvim smo ga mi predlagali. Spreman sam da to bude „mješavina" prijedloga HDZ-a i SDA uz naravno uvažavanje ustavnih odredbi i ograničenja koja postoje u Statutu Mostara u pogledu minimalne zaštite konstitutivnih naroda i onih iz reda ostalih, te maksimalnoj kvoti zastupljenosti jednog naroda kako ne bi došlo do omalovažavanja bilo kojeg konstitutivnog naroda – kazao je Mikulić.

SDP, ističe, nije protiv toga da Mostar bude jedna izborna jedinica – jedan čovjek, jedan glas , da se izravno bira gradonačelnik i dva dogradonačelnika.

- Dakle voljni smo za svaku suradnju i prihvatamo sva rješenja koja su u okviru demokratskih principa bez majorizacije bilo kojeg naroda i uz omogućavanje sudjelovanja u vlasti svim konstitutivnim narodima i onima iz reda ostalih – rekao je Mikulić.

SDP smatra da se rješenje izbornog zakonodavstva mora naći u institucijama države te je spreman surađivati sa svim partnerima i parlamentarnim strankama da bi se pronašlo kvalitetno rješenje.

- Pozivamo predstavnike SDA i HDZ-a BiH u Federalnom parlamentu da prihvate ili da bar raspravljaju o Prijedlogu zakona o izbornim jedinicama i broju mandata koji je SDP predložio. Praktično to je još jedini „živi" prijedlog u parlamentarnoj proceduri budući da su svi ostali odbijeni u dosadašnjoj proceduri – ukazao je Mikulić.

Kaže da nije zadovoljan bio kada je vidio da se u zajedničkom prijedlogu SDA i HDZ-a BiH, u vezi sa izmjenama Izbornog zakona BiH, pokušavaju riješiti tri pitanja: Doma naroda u Parlamentu FBiH, Mostara i članova Predsjedništva BIH, a da se prethodno i tim pitanjima koalicioni partneri koji čine većinu u vlasti, nisu dogovorili.

- S tim neusklađenim rješenjima praktično se pokušavalo dobiti na vremenu – zaključio je Mikulić uoči sjednice Predsjedništva SDP-a BiH na kojoj se razmatra Nacrt izborne strategije za Opće izbore 2018. godine. 

Komentari
Broj komentara:0