Vidite prvi

Zvizdić:

Migranti će biti zbrinuti

Autor:Prvi.tv
Objava:17.5.2018. 12:42
Migranti će biti zbrinuti
Učitavanje medija preglednika ...

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić danas je na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH kazao da je u posljednjih mjesec dana primjetna tendencija dolaska većeg broja migranata na područje BiH.

Po njegovim riječima, najveći broj migranata dolazi iz Sirije oko 30 posto, Pakistana 15 posto, Libije 13 posto, Afganistana devet posto, Irana 6,4 posto...

Naveo je da je najveći broj prelazaka zabilježen na granici sa Srbijom, sa Crnom Gorom i u posljednje vrijeme sa Hrvatskom.

- Tri su rute aktualne, ona koja ide prema Bijeljini i prema kojoj ide sve manje migranata, druga prema Višegradu i Zvorniku i treća iz Crne Gore prema Trebinju. U ovome trenutku najdominantnija je ruta koja ide prema Zvorniku i Višegradu. Iz toga dijela teritorije BiH migranti se upućuju ka Sarajevu i iz Sarajeva ka Unsko-sanskoj županiji - kazao je Zvizdić, odgovarajući na poslaničko pitanje Jasmina Emrića (A-SDA) u vezi s povećanim brojem migranata u BiH, posebno na području županije Unsko-sanske.

Naš koordinacioni tim je, napomenuo je Zvizdić, postao Operativni centar posljednjim odlukama Vijeća ministara BiH i sada je u punoj funkciji. U njegovom članstvu su predstavnici institucija BiH, ali i svih drugih nivoa vlasti, jer „ovo nije samo dužnost BH, iako će institucije BiH koordinirati, voditi sve aktivnosti".

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH je kazao da je usvojen Nacrt plana hitnih mjera koji će biti dopunjen poslije sastanka Operativnog centra, eventualno u skladu s prijedlozima koje će dobiti od drugih nivoa vlasti.

- On će biti aktiviran odmah u onom kapacitetu koji ima Vijeće ministara BiH, u skladu sa budžetskim, organizacionim, kadrovskim i materijalnim sredstvima. To znači da će odmah biti prekomandovano, i već je urađeno, dio policijskih službenika iz drugih policijskih agencija, koji će biti dodijeljeni Graničnoj policiji i bit će na onim prijelazima koji u ovom trenutku nisu službeni prijelazi BiH - naveo je Zvizdić.

Dodao je da će zaustaviti protok migranata na svakom dijelu teritorije BiH koji ne predstavlja službeni, institucionalni granični državni prijelaz između Crne Gore i BiH i Srbije i BiH.

- Ostali će biti zaustavljeni i vraćeni. Bit će zapriječeno i putem institucionalnih organa i fizički. Idemo u tri pravca. Jedan je da i dalje očuvamo nivo humanosti, imajući u vidu prošlost koju je imala BiH i sličnu situaciji s našim građanima. Drugi važan segment je pitanje sigurnosti. Svi oni koji su ušli na službene prijelaze i uopće svi koji se nalaze po parkovima ovdje i u županiji Unsko-sanskoj, su evidentirani. Konačno, ići ćemo na poštovanje naših zakona i standarda međunarodnih konvencija čiji je član BiH - kazao je Zvizdić.

Po njegovim riječima, istovremeno će poslati odmah note Srbiji i Crnoj Gori, u kojima će biti navedeno da je BiH upoznata o situaciji koja se događa u tim zemljama, da se rasformiraju njihovi migrantski centri i da se organizirano, institucionalno, ali i neorganizirano od različitih kriminalnih grupa, velike grupe migranata pokušavaju prebaciti u BiH, kako bi zajedno s njihovim institucijama zaustavili te trendove.

- Svakako i sa Hrvatskom da vidimo daljnju saradnju u smislu kretanja migranata prema EU, jer njihov cilj je u stvari zapadna Europa, a ne BiH. Naši ministri će obići te tri zemlje - naveo je Zvizdić.

Što se tiče migranata koji se u ovom trenutku nalaze na javnim prostorima i u Sarajevu i u Unsko-sanskoj županiji, Zvizdić je kazao da će oni biti smješteni u odgovarajuće centre.

 

Komentari
Broj komentara:0