Vidite prvi

Šok i nevjerica

Iznenadno čišćenje Partizanskog groblja dok ostatak grada pati (GALERIJA)

Autor:V.M.
Objava:10.11.2017. 10:30
Iznenadno čišćenje Partizanskog groblja dok ostatak grada pati (GALERIJA)
Učitavanje medija preglednika ...
1
22222smećeekolektor2555522221111111234mostar5mostarpartizansko3ciscenje5

Grad Mostar je svima nadaleko poznat kao suncem obasjan turistički potencijal i biser u široj regiji.

Potencijali koje ovaj grad ima i kao sto možemo čuti od starijih Mostaraca, nekad jedan od najljepših u bivšoj državi,a da li se danas možemo s tim pohvaliti?

Mostar ima čak pet komunalnih poduzeća, a za zelene površine i održavanje čistoće iz budžeta grada izdvajaju se veliki novci.

Uprkos tome, rezultata na terenu nema, na skoro svakom koraku može se naići na smeće i zarasle zelene površine, stoga se građani pitaju gdje i kako se troši novac za komunalije?

Nečistoći i prljavštini umnogome doprinose i nesavjesni građani, koji bacaju smeće gdje stignu, a najmanje u kante za otpatke, za koje građani kažu da ih je vrlo teško naći.

Građani grada Mostara se više uopće ne osvrću na prljavštinu grada, jer je to postalo njihova svakodnevnica. Još se i začude ako vide da je posađeno neko novo drvo ili ako je očišćen dio površine. 

Ali jutros je nešto drugačija slika, preko dvadeset djeletanika čisti trenutno, užurbano i punom snagom, svaki detalj Partizanskog groblja. Otkud tolika ažurnost odjednom na terenu, kada do jučer ni parkovi ni komos nisu marili za to. 

Dok se izdvojilo vrijeme i novac za čišćenje Partizanskog groblja, ostatak grada pati. Spomen obilježje se čisti, a šta je sa cijelim  gradom, kada će doći red na to?

Da li djelatnici Parka i Komosa vide dokle je njihov nemar doveo Mostar? 

Nedavno, Partizansko groblje u Mostaru posjetili su predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić i premijer Federacije BiH Fadil Novalić, te su izrazili nezadovoljstvo jer se ovaj nacionalni spomenik nalazi u jako lošem stanju, te su poručili da se mora više starati o njemu.

Čudi nas jedna koincidencija da spomen obilježje koje je godinama devastirano odjednom postaje središte u koje se ulaže znatna sredstva da bi se isto očistilo.

Možda je to potaklo naša poduzeća da konačno počnu brinuti o onome za što su plaćeni? Ili postoji još neki razlog..

Kako neslužbeno doznajemo, iz Grada Sarajeva, donirano je 30 000 KM  za čišćene istog.

 

Komentari
Broj komentara:1