Vidite prvi

PITANJE NACIONALNE SLOBODE

HNS u budućnosti nastupa kao jedinstven politički blok hrvatskog naroda u BiH

Autor:Prvi.tv
Objava:23.10.2018. 15:28
HNS u budućnosti nastupa kao jedinstven politički blok hrvatskog naroda u BiH
Učitavanje medija preglednika ...

Predsjedništvo Hrvatskog narodnog sabora smatra kako su stranke HNS-a sukladno rezultatima izbora jedini nositelj hrvatskoga izbornog legitimiteta nakon Općih izbora 2018.

Predsjedništvo HNS-a smatra kako Željko Komšić nije legitimni hrvatski predstavnik u Predsjedništvu BiH, te njegov izbor predstavlja grubo kršenje Ustava BiH i Daytonskog sporazuma naročito imajući u vidu njegovo negiranje konstitutivnosti kao temeljnog ustavnog načela na kojem je ustrojena Bosna i Hercegovina.

Njegov izbor je, ne samo čin grubog kršenja hrvatskih ustavnih i konstitutivnih prava, nego i rušenje temelja Bosne i Hercegovine.

Za Hrvate to više nije samo političko i ustavnopravno pitanje, nego pitanje nacionalne slobode, dostojanstva, samobitnosti i opstojnosti.

Stoga je Predsjedništvo HNS-a jednoglasno opredjeljeno da HNS u svim budućim aktivnostima nastupa kao jedno tijelo, odnosno jedinstven politički blok hrvatskog naroda u BiH.

Predsjedništvo HNS-a smatra kako u ovom trenutku ne postoje ustavni i zakonski uvjeti za implementiranje izbornih rezultata.

"Pozivamo legitimno izabrane predstavnike ostala dva konstitutivna naroda kao i predstavnike međunarodne zajednice da zajednički postignemo dogovor oko Izmjena Izbornog zakona BiH na načelima legitimnog predstavljanja na svim administrativno-političkim razinama, sukladno odluci Ustavnog suda BiH", stoji u priopćenju.

 

Komentari
Broj komentara:0