Vidite prvi

neperspektivna imovina

FBiH želi vlasništvo nad vojnim nekretninama kako bi ih ekonomski iskoristila

Autor:Prvi.tv
Objava:24.9.2017. 16:25
FBiH želi vlasništvo nad vojnim nekretninama kako bi ih ekonomski iskoristila
Učitavanje medija preglednika ...

Vlada Federacije prošle je godine donijela šest odluka koje se tiču raspolaganja nekadašnjom vojnom, odnosno neperspektivnom imovinom bivšeg Federalnog ministarstva obrane (FMO).

Predaja korisnicima

Odluke se odnose za objekt vojnog zapovjedništva u Goraždu, vojarnu u Nedžarićima u Sarajevu, vojnu lokaciju "Zlatar" u Konjicu, potom vojarne u Bugojnu te objekte "Sjeverni logor" i vojarnu "Stanislav Baja Kraljević" u Mostaru. Neperspektivna vojna imovina je ona za koju Ministarstvo obrane i Oružane snage BiH nemaju interesa i potrebe, a koja je uglavnom ranije korištena za potrebe entitetskih vojski, piše Večernji list BiH. Povjerenstvo za primopredaju i kontrolu korištenja lokacija vojne namjene na kojima je pravo upravljanja i korištenja imalo prijašnje Federalno ministarstvo obrane prošle je godine izvršilo tri zapisničke primopredaje, odnosno preuzimanja dviju lokacija od Ministarstva obrane BiH i predaju krajnjim korisnicima, te primopredaju objekta "Dom vojske FBiH" Tuzlanskoj županiji za potrebe Općinskog suda u Tuzli, kao i kontrolu korištenja šest lokacija.

Registar nekretnina

Na prijedlog tog povjerenstva izbrisane su tri lokacije s popisa koji je preuzet od prijašnjeg Federalnog ministarstva obrane, i to Tunel D - B, Pazarić "Groblje" i Pazarić "Objekt". Služba za zajedničke poslove organa i tijela FBiH je, kako navodi u svom izvješću Vladi, proaktivnim djelovanjem tijekom 2016. godine pokrenula određene aktivnosti da se sukladno zakonu, gdje se za to stvore pravni i zakonski uvjeti, izvrši upis prava vlasništva u zemljišnim knjigama na nekretninama u korist Federacije BiH.

- Otežavajuća okolnost u postupcima za upis prava vlasništva u korist Federacije BiH je činjenica da institucije Bosne i Hercegovine nisu usvojile Zakon o državnoj imovini koji bi na sustavan način trebao regulirati pitanje u vezi raspodjele državne imovine. I uz navedene okolnosti, Služba je, uvažavajući svaki slučaj posebno, analizirajući odredbe zakona koje tretiraju oblast stvarnih prava, nalazila načine za određenu imovinu, samostalno ili preko Federalnog pravobraniteljstva u zemljišnim knjigama upisati pravo vlasništva u korist Federacije BiH, navodi se u izvješću. Za tri nekadašnje vojarne u Bosansko-podrinjskoj županiji već su pokrenute aktivnosti na upisu prava vlasništva u korist FBiH, a općenito je cilj što veći broj nekretnina u zemljišnim knjigama i drugim javnim registrima upisati u vlasništvo Federacije kako bi se ekonomski iskoristili. Radi se i na uspostavi registra nekretnina, a koji bi u konačnici trebao sadržavati relevantne podatke o nekretninama koje se preuzimaju od prijašnjeg Federalnog ministarstva obrane.

U pitanju su garaže, stanovi, poslovni prostori, neperspektivne vojne lokacije, neperspektivna vojna zemljišta, gradsko građevinsko zemljište...

Komentari
Broj komentara:0