Vidite prvi

PARLAMENT FEDERACIJE BIH

Dom naroda PF BiH o zakonu o zaštiti na radu i zakonu o MIO

Autor:Prvi.tv
Objava:12.1.2017. 7:39
Dom naroda PF BiH o zakonu o zaštiti na radu i zakonu o MIO
Učitavanje medija preglednika ...

Za sjednicu Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, koja je najavljena za danas, jedna od predloženih točki dnevnog reda je novi federalni zakon o mirovinskom i invalidskom osiguranju.

Ako ga delegati prihvate u istom tekstu odobrenom 13. prosinca u Predstavničkom domu, Federacija BiH će dobiti zakon koji propisuje novi, bodovni sustav za izračun visine starosnih mirovina, prenosi Fena 

U praksi će to značiti da će budući umirovljenik, za svaku godinu staža s uplaćenim doprinosima, ostvarivati po jedan bod ako mu je plaća bila u visini prosječne u Federaciji BiH. Kad aplicira za mirovinu, broj tako ostvarenih bodova će biti pomnožen s općim bodom 13,6.

Federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača je u dosadašnjoj proceduri tog zakona više puta isticao kako je bodovni sustav pravedniji i kako se obračun mirovine bazira na stažu osiguranja i uplaćenim doprinosima.

- Za svaku godinu staža s plaćenim doprinosom osiguranik stječe bodove proporcionalno uplaćenom doprinosu: 1 bod ako je plaća bila ista kao i prosječna u Federaciji BiH (2 boda ako je bila dvostruko veća od prosječne, 0.5 boda ako je bila pola prosječne itd.) - obrazložio je Drljača.

U predloženom dnevnom redu sjednice Doma naroda je i Nacrt zakona o sigurnosti i zaštiti na radu.

Predstavnički dom ga je odobrio 14. prosinca, kada je resorni ministar Drljača obrazložio da treba donijeti novi zakon iz te oblasti u sklopu cjelokupne reforme radnog zakonodavstva te usklađivanja s promjenama i međunarodnim standardima.

- Treba osigurati sustav pravila za prevenciju nastanka ozljeda na radu, profesionalnih i drugih povreda vezanih za radni proces, posebno zaštitu žena u vezi s majčinstvom, mladih i osoba s invaliditetom, kao i profesionalno oboljelih osoba, od daljnjih oštećenja zdravlja i umanjenja radnih sposobnosti, za očuvanje radne sposobnosti starijih radnika u granicama primjerenim njihovoj životnoj dobi te za zaštitu radne okoline - kazao je Drljača.

Glavni cilj novog zakona je stvoriti uvjete što u najvećoj mogućoj mjeri smanjuju rizike od povreda na radu, profesionalnih i oboljenja vezanih za rad.

Prilikom prosinačkog razmatranja Nacrta u Zastupničkom domu, zastupnik Elvir Karajbić iz oporbene Socijaldemokratske partije (SDP) BiH čestitao je aktualnoj Federalnoj vladi kao prvoj koja je nakon rata predložila takav zakon jer je prethodni donesen još u bivšem sustavu, u SR Bosni i Hercegovini.

Delegatima Doma naroda su za današnju sjednicu predloženi brojni drugi akti, među njima izmjene Zakona o Komisiji za vrijednosne papire, čiji je predlagač Ismet Osmanović, zastupnik u Zastupničkom domu. On predlaže da se članovi te komisije ubuduće biraju putem javnog natječaja i kako bi bila ukinuta dosadašnja mogućnost da u sazivu budu i dva člana iz prethodnog mandata.

Komentari
Broj komentara:0