Vidite prvi

bile

Čović: Previše je onih koji bi i dalje živjeli na našim razlikama i podjelama

Autor:Prvi.tv
Objava:18.8.2018. 18:39
Čović: Previše je onih koji bi i dalje živjeli na našim razlikama i podjelama
Učitavanje medija preglednika ...

Obilježavanje 73. obljetnice velikog stradanja hrvatskog naroda i komemoracija za sve žrtve Drugog svjetskog rata, poraća i Domovinskog rata, u prigodi Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarizma, komunizma, nacizma i fašizma, održano je danas na spomen-području "Groblje mira" na Bilima, platou između Mostara i Širokog Brijega.

U svome prigodnom govoru član Predsjedništva BiH Dragan Čović osvrnuo se na izgradnju samog spomen-područja na Bilima.

- Ovaj europski dan sjećanja od bilskih proplanaka uspio je napraviti mjesto ponosa. Trebalo nam je nekoliko godina da načinimo nešto prepoznatljivo. Spomen s kojim ćemo živjeti. Ovo mjesto će nam omogućiti da ne tragamo vječno za prošlošću. Ovi križevi će je jasno ispisati upravo ovdje na Bilima. Sjene nama dragih su uz nas, traže da ih izdvojimo iz zaborava utjecaja prošlosti. Koliki još pamte, a ne govore. Tragaju, a ne mogu naći. Pa upravo zbog svih njih i svih nas moramo završiti ovaj veliki projekt. To je način kako da oni koji dolaze nakon nas mogu u miru osmišljavati svoj život i svoju budućnost. Zato ovo i jest Groblje mira - kazao je.

Čović je naveo da su upravo Bile najvjerodostojnije mjesto i prikaz sudbine hrvatskog naroda te pozvao na zajedništvo.

- Previše je onih koji bi i dalje živjeli na našim razlikama i podjelama. A opet, toliko smo mali da nas samo dobra organiziranost i upućenost jednih na druge mogu očuvati u budućnosti. Očuvati od iskušenja koja su naši preci prolazili u prošlosti. Previše je bilo križnih puteva na našoj razjedinjenosti. Ambijent učmalosti moramo pretvarati u ambijent života. Afirmirati dobro i graditi pozitivno ozračje za ovo Bogom dano mjesto za život - naglasio je Čović.

Pored Čovića, obilježavanju obljetnice prisustvovali su predstavnici crkve, visoki dužnosnici, izaslanstvo Republike Hrvatske te predstavnici društvenog, političkog i gospodarskog života Bosne i Hercegovine, priopćeno je iz Predsjedništva BiH. 

Komentari
Broj komentara:0