Vidite prvi

ODLUKA MINISTARSTVA ZDRAVSTVA FBIH

Cijepljenje obvezno, bez toga nema upisa u vrtić i školu, ali ni posla

Autor:Prvi.tv
Objava:18.3.2017. 12:42
Cijepljenje obvezno, bez toga nema upisa u vrtić i školu, ali ni posla
Učitavanje medija preglednika ...

Roditelji u FBiH više neće moći donositi odluku o tome hoće li ili neće cijepiti svoje dijete. Federalno ministarstvo zdravstva donijelo je zapovijed o programu obveznih imunizacija stanovništva protiv zaraznih bolesti u 2017. godini.

Tim se dokumentom uređuje program provedbe imunizacija na području FBiH u ovoj godini. U zapovijedi stoji kako se kontinuirana imunizacija obvezno provodi u skladu s utvrđenim kalendarom.

Prvo cjepivo dijete prima odmah poslije rođenja protiv tuberkuloze (BCG) i hepatitisa B (unutar 12 do 24 sata), s navršenim jednim mjesecom života slijedi cjepivo protiv hepatitisa B. Nadalje, s navršena dva mjeseca života obavezno je cjepivo protiv difterije, tetanusa, pertusisa, poliomijelitisa i hemofilusa influence tipa B.

S navršenih deset mjeseci života obvezno je cjepivo protiv dlfterlje, tetanusa, pertusisa, poliomijelitisa, hemofilusa influence tipa B i hepatitisa B, s navršenih dvanaest mjeseci života protiv morbila, rubeole i parotitisa, u drugoj godini života – docjepljivanje protiv hemofilusa influence tipa B za djecu koja su primoimunizirana s dvije doze Hib cjepiva, u drugoj godini života – docjepljivanje protiv poliomijelitisa, u petoj godini života – docjepljivanje protiv difterije, tetanusa, pertusisa i poliomijelitisa, u šestoj godini života – docjepljivanje protiv morbila, rubeole i parotitisa, u šestom razredu osnovne škole cijepljenje protiv hepatitisa B, samo djeca koja dotad nisu cijepljena protiv hepatitisa B, zatim u završnom razredu osnovne škole – docjepljivanje protiv difterije i tetanusa (dT pro adultis), u završnom razredu srednje škole – docjepljivanje protiv difterije i tetanusa – samo za mlade koji su propustili docjepljivanje u završnom razredu osnovne škole, navodi se u zapovijedi.

Nadalje stoji kako se svi podaci o obavljenoj imunizaciji unose u osnovnu dokumentaciju obveznika cijepljenja – karton cijepljenja koji se nalazi u kartoteci punkta za cijepljenje osoba. Isti podaci unose se u iskaznicu cijepljenja koju cijepljena osoba zadržava kod sebe.

"Provjera statusa cijepljenja obavezno se obavlja prilikom upisa u sve vrste predškolskih ustanova, prilikom upisa u sve vrste škola, od osnovnih do visokih, prije izvođenja imunizacija po epidemiološkim indifikacijama, prilikom prijema djece i mladih na bolničko liječenje, prilikom prijema u radni odnos, prilikom svakog posjeta liječniku (novorođenčadi, male djece, predškolske i školske djece i mladih), prilikom prijema djece u učeničke i studentske domove, kao i prilikom prijema osoba u kolektivne smještaje", stoji u zapovijedi koja je od ovog tjedna na snazi.

Ako se na osnovu utvrđenog statusa o prethodnim imunizacijama utvrdi kako imunizacija nije kompletna, doktor medicine dužan je o tome obavijestiti osobu odnosno roditelja odnosno skrbnika i u skladu s programom obaviti dodatno cijepljenje i/ili docjepljivanje.

"Ako osoba/roditelj ili skrbnik odbije dodatno cijepljenje odnosno docjepljivanje djeteta, doktor medicine izdaje potvrdu o nekompletnom cijepnom statusu i obaviještava nadležnog sanitarnog/zdravstvenog inspektora", zaključeno je u zapovijedi Ministarstva zdravstva FBiH.

Komentari
Broj komentara:0