Vidite prvi

krućevići brdo

Blagoslovljena obnovljena crkva sv. Jure

Autor:Ankica Ostojić
Objava:12.5.2018. 21:20
Blagoslovljena obnovljena crkva sv. Jure
Učitavanje medija preglednika ...
krućevići blagoslov crkve 1krućevići blagoslov crkve 1krućevići blagoslov crkve 1krućevići blagoslov crkve 1krućevići blagoslov crkve 1krućevići blagoslov crkve 1krućevići blagoslov crkve 1krućevići blagoslov crkve 1krućevići blagoslov crkve 1krućevići blagoslov crkve 1krućevići blagoslov crkve 1krućevići blagoslov crkve 1krućevići blagoslov crkve 1krućevići blagoslov crkve 1krućevići blagoslov crkve 1

U subotu 12.svibnja 2018 godine u 16 sati u Krućevićima, na brdu, započelo je sveto misno slavlje tijekom kojeg je blagoslovljena obnovljena crkva sv.Jure. 

Svetu misu predvodio je don Željko Majić, generalni vikar Mostarsko-Duvanjske i Trebinjsko-Mrkanjske biskupije, uz koncelebraciju župnika župe Gradina don Đure Bendera, župnika župe Čitluk fra Mire Šege i župnika župe Kruševo don Ljube Planinića. Zbor župe Gradina uz ravnanje župnog kapelana don Marina Krešića uveličao je liturgijsko slavlje. 

U svojoj propovjedi don Majić se osvrnuo na bogati životopis svetoga Jure, te je iskazao svoje zadovoljstvo što može služiti svetu misu u obnovljenoj crkvi. 

Na kraju svete mise župljanima i njihovim gostima obratio se i župnik don Đuro Bender. Zahvalio se organizatorima i župljanima što su se poduzeli da se crkva svetog Jure u potpunosti obnovi i bude na ponos sela. 

Uz brojne uzvanike svetom misnom slavlju prisustvovali su i sadašnji čitlučki gradonačelnik Marin Radišić, kao i bivši Ivo Jerkić.

Početkom sedamdesetih godina prošlog stoljeća, za mandata tadašnjeg župnika don Srećka Majića započela je gradnja crkve sv. Jure, no nikada nije bila u potpunosti završena. Zbog iseljavanja stanovništva u polje, brdo kao i crkva bivaju zapušteni. U polju se gradi nova crkva, no ostaje želja za renoviranjem stare.

Krajem 2015 godine župljani se odlučuju na renoviranje. Uz osobne donacije, kao i donacije mnogih poslovnih subjekata, općine i prijatelja, crkva sv Jure u potpunosti je obnovljena. Vrijednost radova iznosila je gotovo 50000 konvertibilnih maraka. Obnovljen je i zvonik, koji je danas nakon 17 godina ponovno zazvonio i označio početak svetog misnog slavlja. Na licima župljana moglo se isčitati zadovoljstvo i sreća ovih pothvatom koji je nakon blagoslova crkve i svete mise uveličan i ručkom u dvorištu crkve. Bećarac koji se zaorio brdom u Krućevićima još jedan je dokaz da bez obzira na moderno doba, mladi ne odustaju od svojih starina koje čuvaju i njeguju.

Komentari
Broj komentara:0