Vidite prvi

OSTAVIO VELIK TRAG

Biskup Perić svečano obilježio 25. godišnjicu ređenja

Autor:Prvi.tv
Objava:14.9.2017. 10:16
Biskup Perić svečano obilježio 25. godišnjicu ređenja
Učitavanje medija preglednika ...

Svečanost u povodu 25. godišnjice biskupskog ređenja mons. Ratka Perića, biskupa mostarsko-duvanjskog i apostolskog upravitelja trebinjsko-mrkanskog, okupila je u srijedu navečer u Mostaru brojne biskupe, nadbiskupe i svećenike iz regije, predstavnike islamske i pravoslavne zajednice, te političke i društvene predstavnike BiH.

 Generalni vikar biskupije don Željko Majić, govoreći o značaju djelovanja biskupa Perića koje je započelo 14. rujna 1992. godine, podsjetio je na obnovu mostarske katedrale, brojnih crkava, pastoralnih centara kao i duha vjernika, ali i na sam proces međureligijskog dijaloga u koji je, kako je kazao, biskup Perić svesrdno bio uključen.

 Predsjednik biskupske konferencije Republike Hrvatske mons. Želimir Puljić kazao je kako je biskup Perić ostavio veliki trag u radu biskupskih konferencija kako u BiH tako i u Hrvatskoj, ali i šire, suočavajući se s brojni teškoćama s kojima se nosi Katolička Crkva.

 Tijekom svečanosti obilježavanja predstavljena je i biskupova najnovija knjiga "Gospodine sjeti me se u raj kad dođeš", a riječ je o zbirci biskupovih nagovora, propovijedi, meditacija o križu Kristovu kao i uskrsnim propovijedima, koje šalju snažne poruke.

 U povodu obljetnice, papa Franjo uputio je pismo biskupu Periću, u kojemu navodi kako vrlo dobro zna i cijeni rad biskupa Perića od samog njegovog početka pa sve do danas.

 U pismu se napominje kako se biskup Perić u okviru pastorske službe svim silama zalagao za vječno spasenje sebi povjerenih Kristovih vjernika. Potom kako je bio brižljiv i u obnavljanju crkvenih zgrada iz ratnih ruševina, a osobito je, kako se navodi, povezan s učiteljstvom crkve, te da je očitovao ljubav i pratio trend u kojem si je učvrstio ugled promičući umni i duhovni život i crkvenu svetinju.

Biskup Perić zahvalio je svima, izrazivši posebnu zahvalnost i odanost Svetoj Stolici i papi Franji.

Među ostalima, čestitke na svečanosti obilježavanja biskupu su uputili mostarski paroh Radivoje Krulj, mostarski muftija Salem ef. Dedović i predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović.
 
 U sklopu obljetnice, u četvrtak će se u mostarskoj katedrali Marije Majke Crkve u 10 sati služiti svečana misa na kojoj će sudjelovati do sada 19 prijavljenih biskupa i nadbiskupa iz okolnih zemalja, te preko stotinu svećenika i mnoštvo vjernika.

Komentari
Broj komentara:0