Vidite prvi

POVJERENIK JOHANNES HAHN

Ako se ne posvetimo Balkanu, netko drugi bi se mogao nametnuti i već to pokušava

Autor:Prvi.tv
Objava:21.4.2017. 20:18
Ako se ne posvetimo Balkanu, netko drugi bi se mogao nametnuti i već to pokušava
Učitavanje medija preglednika ...

"Proširenje Europske unije, uz sve uvjete i kriterije, najbolja je sigurnosna politika koju je EU ikada imala – ali ona nije besplatna, izjavio je na Sveučilištu Princeton europski povjerenik za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johanes Hahn.

"Zamislite samo gdje bi sad bile Poljska ili baltičke zemlje da nije bilo proširenja devedesetih godina prošlog stoljeća", rekao je Hahn, napominjući kako samo lokalni čelnici mogu obaviti posao oko ispunjavanja kriterija za proširenje.

Zapadni Balkan je u našem "dvorištu" i na tom je području politika "izvoza stabilnosti" osobito relevantna, ukazao je Hahn, jer "tamo nismo obavili posao". 

Hahn je naglasio da je u regiji Zapadnog Balkana važno održati kredibilnu i čvrstu europsku perspektivu pristupanja EU da bi on imao oslonac za stratešku stabilnost i reforme, istaknuvši kako je migrantska kriza pokazala kako je ta regija već enklava unutar EU. Činjenica je da su lideri EU nedavno potvrdili da je cijela regija na putu prema punopravnom članstvu u Uniji, podsjetio je Hahn, što nije malo postignuće, osobito u trenutku kada je došlo do "zamora od proširenja" i kada jedna članica napušta Uniju.

"Ako popustimo u posvećenosti Balkanu, netko drugi bi se mogao nametnuti i taj netko to već pokušava", upozorio je Hahn i naglasio kako je EU najbolja opcija, ali da svi moraju biti spremni "zaigrati".

Lokalni lideri Zapadnog Balkana moraju uložiti napore i nastaviti napredak, poručio je Hahn, dodavši da ti lideri moraju pokazati političku volju, a ne igrati političke igre.

Potrebno je provesti stvarne reforme na terenu, pogotovo u oblastima vladavine prava i konkurentnosti, što može ugroziti poslovne modele pojedinaca, ali strateški ne postoji alternativa i građani to znaju, istaknuo je Hahn.

"Moramo biti bolji i čvršći kada koristimo europsku privlačnu moć koja je možda snažna, ali je potrebno da se koristi na inteligentan način", objasnio je Hahn i spomenuo primjer da većina Srba vjeruje kako je Rusija najveći investitor u Srbiji, iako je Austrija uložila četiri puta više.

"Mislim da je to dobro prikazuje problem s kojim se suočavamo, jer stvar nije u Rusiji već u tome da mi našu stranu priče ne prikazujemo s dovoljno odlučnosti", zaključio je Hahn. 

Komentari
Broj komentara:0