Vidite prvi

AUSTRIJA

Znanstvenici razvili metodu prebrojavanja prosvjednika

Autor:Prvi.tv
Objava:4.2.2019. 8:06
Znanstvenici razvili metodu prebrojavanja prosvjednika
Učitavanje medija preglednika ...

Zbog razlike u izvješćima organizatora prosvjeda i policije o broju okupljenih ljudi na prosvjedima, austrijski znanstvenici razvili su metodu objektivnog prebrojavanja, piše Kronen Zeitung.

Na prošlim prosvjedima protiv bala desničara u Beču organizatori su govorili o 4.500 sudionika, a policija je navela da ih je bilo svega 1.600.

Znanstvenici koji su razvili metodu brojanja ističu da se podaci razlikuju ovisno o tome kakvu poruku koja strana želi uputiti i da to predstavlja izazov za objektivno izvješćivanje.

Kako bi se omogućilo objektivno prebrojavanje sudionika DWH je razvio, u suradnji s Tehničkim sveučilištem i javnim servisom ORF, metodu za utvrđivanje broja sudionika.

Ta metoda predviđa snimanje demonstracija odozgo, ali i iz više perspektiva, i prebrojavanje putem jednog algoritma.

Metoda je prvi put primijenjena na prosvjedima protiv bala desničara. Znanstvenici su izračunali novom metodom da je bilo 1.700 do 1.800 sudionika prosvjeda, i ukazuju da njihov sustav može sadržati grešku plus-minus dva do pet posto.

Trenutačno je, tvrde izumitelji metode, ovo najtočnija mogućnost prebrojavanja sudionika prosvjeda.

Austrijska policija zadovoljna je što je minimalno pogriješila kod procjene broja sudionika. Portparol policije Haradl Seres objašnjava da kod kretanja prosvjednika čuvari reda izaberu uvijek jedno mjesto na kojem prebrojavaju sudionike.

Kod prošlog prosvjeda izabrali su jedno usko grlo, gde je povorka skretala iz jedne u drugu ulicu, a gdje su, kako je ukazao, dva policajca brojali koliko ljudi se nalazi u jednom redu.

"Prebrojavamo deset redova i onda izračunamo neki prosjek", kazao je on.

Komentari
Broj komentara:0