Vidite prvi

ZNANSTVENICI U ČUDU

(VIDEO) Asteroid neobičnog oblika ušao u naš Sunčev sustav

Autor:Prvi.tv
Objava:23.11.2017. 14:06
(VIDEO) Asteroid neobičnog oblika ušao u naš Sunčev sustav
Učitavanje medija preglednika ...

Dug je 400 metara, sliči divovskoj cigareti i ne sliči ni na što dosad viđeno u našem Sunčevom sustavu. Astronomi su prvi put opazili "međuzvjezdanog posjetitelja", kako ga je u svom priopćenju u utorak opisala NASA.

Iznenađeni viđenim, astronomi su se zagledali u neobičan oblik stjenovitog tijela, koji je deset puta duži nego što je širok, što ga jasno razlikuje od asteroida koji kruže oko Sunca. Crvenkasti, izduženi meteorit putovao je milijune godina iz drugog planetarnog sustava prije nego što su ga otkrili znanstvenici s havajskog Sveučilišta u Honoluluu.

"Ta stvar je vrlo čudna", kazala je Karen Meech s havajskog astronomskog instituta, koja je vodila istraživanje, javlja N1.

Asteroid, koji su nazvali Oumuamua (glasnik, na havajskom), otkriven je iz zvjezdarnice Pan-STARRS 19. listopada, a otkriće je objavljeno u utorak u časopisu Nature.

"Desetljećima smo teoretizirali da su takvi međuvjezdani objekti tu negdje, a sada prvi put imamo izravan dokaz da postoje", rekao je jedan od čelnika NASA-e Thomas Zurbuchen.

"To povijesno otkriće nam otvara novi prozor u proučavanju planetarnih sustava izvan Sunčevog", naglasio je.

Komentari
Broj komentara:0