Vidite prvi

novi resursi

Solarni sistemi za pretvaranje morske u pitku vodu

Autor:Prvi.tv
Objava:5.6.2018. 16:48
Solarni sistemi za pretvaranje morske u pitku vodu
Učitavanje medija preglednika ...

Znanstvenici s Tehnološkog instituta u Massachusettsu otkrili su rješenje kako pomoću solarne energije pretvarati slanu morsku u slatku i pitku vodu. Ovo otkriće djelo je grupe znanstvenika pod vodstvom turskog istraživača Emrea Gencera.
Gencer je izjavio kako je njegov tim bio inspiriran problemom nedostatka pitke vode u zemljama koje obiluju sunčevom energijom i slanom morskom vodom. 

"Pitka voda, električna energija i vodik mogu istodobno biti proizvođeni pomoću solarne energije i slane vode, a tako dobivamo resurse kojima svijet danas najviše oskudijeva", kazao je Gencer.

Pojašnjavajući rad patenta, Gencer je naveo da se morska voda prvo pretvara u paru pomoću solarne energije, a da se zatim u sustavu ponovo vraća u tekuće stanje u obliku pitke vode. U nedavnom izvješću Ujedinjenih naroda o upravljanju svjetskim vodama za 2018. godinu navodi se kako se očekuje da će potražnja za vodom do 2050. godine porasti za gotovo jednu trećinu, zato što raste i broj stanovnika na Zemlji.

Kako bi se osiguralo dovoljno vode za piće, uzgajanje usjeva, proizvodnju električne energije i za druge svrhe, vlade i tvrtke trebale bi raditi u skladu s prirodom jer ona kontrolira vodeni ciklus, stoji u izvješću objavljenom uoči Svjetskog dana voda 22. ožujka. Potražnja za vodom raste kako se globalno stanovništvo širi i planet zagrijava, a kvaliteta i pouzdanost opskrbe je u padu, upozorava se u UN-ovom izvješću, prenosi blidinje.net.

Komentari
Broj komentara:0