Vidite prvi

SAMSUNG

Samsung ulaže 22 milijarde dolara u umjetnu inteligenciju, robotiku i lijekove

Autor:Prvi.tv
Objava:8.8.2018. 13:58
Samsung ulaže 22 milijarde dolara u umjetnu inteligenciju, robotiku i lijekove
Učitavanje medija preglednika ...

Južnokorejski konglomerat Samsung najavio je danas da će u naredne tri godine uložiti 22 milijarde dolara u najsuvremenije tehnologije, uključujući umjetnu inteligenciju, visokoautomatizirana vozila i biološke lijekove, u sklopu potrage za novim pokretačima poslovnog rasta. Ulaganja će predvoditi Samsung Electronics, najveći proizvođač memorijskih čipova u svijetu, koji je posljednjih godina suočen s nizom problema, uključujući pad prodaje pametnih telefona i korupcijski skandal i uhićenje potpredsjednika uprave Leeja Jae-yonga.

Samsung ulazi u inovacije umjetne inteligencije

Iako je potražnja za Samsungovim memorijskim čipovima i dalje snažna, tržište pametnih telefona našlo se pred zidom, prisilivši tvrtku da krene u potragu za novim izvorima rasta poslovanja. "Samsung očekuje da će inovacije u tehnologiji umjetne inteligencije potaknuti transformaciju industrije, a nova generacija telekomunikacijske tehnologije 5G otvoriti nove mogućnosti u projektima visokoautomatiziranih vozila, umrežavanja uređaja preko Interneta (IoT) i u robotici", navodi se u priopćenju tvrtke.

Grupa planira u sljedeće tri godine uložiti u poslovanje ukupno 180 tisuća milijardi wona (161 milijardu dolara), pri čemu će više od 70 posto tog novca biti potrošeno u Južnoj Koreji. U planu su veća ulaganja u proizvodne centre kako bi se povećala proizvodnja poluvodiča i zaslona i osigurala dominacija na novim tržištima razvojem tehnologije za napajanje visokoautomatiziranih automobila.

Južna Koreja bori se s nezaposlenošću mladih

U tvrtki očekuju da će u sljedeće tri godine otvoriti 40.000 novih radnih mjesta, što je vjerojatno donijelo olakšanje vladi Južne Koreje koja se trenutno bori s visokom nezaposlenošću mladih. Plan ulaganja objavljen je dva dana nakon sastanka južnokorejskog ministra financija Kim Dong-yeona i čelnika Samsunga Leeja, na kojem je ministar pozvao Samsung da otvori nova radna mjesta i potakne gospodarski rast.

Lee je prošle godine pritvoren zbog uloge u skandalu s podmićivanjem zbog kojeg je smijenjen bivši južnokorejski predsjednik Park Geun-hye. Čelnik kompanije pušten je na slobodu nakon prihvaćanja žalbi na dijelove presude i sada čeka odluku Vrhovnog suda u tom predmetu. Kritičari smatraju da bi Kimov sastanak s Leejom mogao poslati pogrešan signal sudu da vlada podupire oslobađanje čelnika Samsunga od krivnje. Dobit Samsunga gotovo je stagnirala u drugom tromjesečja i iznosila je 11.040 milijardi wona.Prihodi su pak u tromjesečnom razdoblju zaključno s krajem lipnja pali 4,1 posto, na 58.480 milijardi wona, pri čemu je odjel za mobilne telefone zabilježio pad za čak 22 posto, prenosi index hr.

Komentari
Broj komentara:0