Vidite prvi

KAO IZ SF FILMOVA

Pametni flaster: Rane može zakrpati brzo i bez šavova

Autor:Prvi.tv
Objava:2.1.2018. 12:32
Pametni flaster: Rane može zakrpati brzo i bez šavova
Učitavanje medija preglednika ...

Zvjezdane staze i drugi SF filmovi često su nam otkrivali medicinske gadgete koji uz lagani potez magičnih zraka mogu brzo i bezbolno zakrpati rane. Naravno, to je stvar koju bi mnogi od nas htjeli imati pri svakoj ozljedi, a dok ćemo na takvu budućnost još čekati, startup iz Seattlea za jedan korak nas približava tome vremenu. Oni su razvili inovativni medicinski uređaj, microMend, koji se preko rane može staviti jednostavno kao flaster, a ima čvrstoću šavova ili klamerica. Nakon što se stavi preko rane, on spaja ozljedu kako bi rana mogla zacijeliti i sve to bez dodatnog oštećenja kože. 

'Pametni flaster' tvrtke KitoTech Medical spaja ranu te sprječava infekcije i upale jer može prekriti svaki dio rane i tako je dodatno zaštititi, prenose 24sata.hr.

Kliničke studije pokazale su odlične rezultate i pomogle pacijentima da se bolje i brže oporave uz manje ožiljaka. Studije su obavili i na svinjama, koje imaju kožu sličnu našoj, a kod njih su također imale iznimne rezultate na velikim rezovima - dugim do 13 centimetara. Tijekom studije se microMend mogao primijeniti na ranu tri puta brže od šavova i pacijenti su ga u 90 posto slučajeva radije birali. Nakon što su dobili odobrenje agencije za hranu i lijekove, uređaj se sada može i kupiti, no ima i svoja ograničenja, pa navode da se ne smije stavljati na inficirane rane ili ozljede gdje su velika naprezanja i česti pokreti (zglobovi) te na područja na kojima se ne može osigurati prijanjanje uz kožu, poput područja s dlakama ili vlažne dijelove kože.

Komentari
Broj komentara:0