Vidite prvi

Poslali novu raketu

Kina prva ide na tamnu stranu Mjeseca

Autor:Prvi.tv
Objava:21.5.2018. 13:53
Kina prva ide na tamnu stranu Mjeseca
Učitavanje medija preglednika ...

Kina je u ponedjeljak uspješno lansirala satelit koji će omogućiti komunikaciju između Zemlje i sonde koja će tijekom godine stići do nevidljive strane Mjeseca.

Raketu sa satelitom nazvanim Queqiao lansirali su iz centra Xichang na jugozapadu države, priopćila je Kineska nacionalna svemirska agencija (CNSA).

- Ovo lansiranje ključni je korak za Kinu da ostvari svoj cilj, da bude prva zemlja koja će poslati sondu na nevidljivu stranu Mjeseca - izjavio je Zhang Lihua, šef tog projekta, prenosi novinska agencija Xinhua.   

Oko 25 minuta nakon lansiranja satelit se odvojio od rakete i na putu prema cilju raširio solarne panele i komunikacijske antene. 

Satelit će biti u orbiti između Zemlje i Mjeseca i njegova će pozicija biti 64.000 kilometara od nevidljive strane Mjeseca, koja se sa Zemlje nikada ne vidi i koju se naziva i "tamnom stranom" i dosad je ostala u velikoj mjeri neistražena.

To bi se moglo promijeniti ove godine jer Kina planira lansirati u svemir robotsku sondu Chang'e-4, nazvanu po kineskoj božici Mjeseca. Satelit će biti pozicioniran tako da omogući komunikaciju sa znanstvenicima na Zemlji, dok će robot fotografirati tamne dijelove Meseca.

Kina je uložila milijarde eura u svoj svemirski program i to u koordinaciji s vojskom./24sata.hr./

 

Komentari
Broj komentara:0