Vidite prvi

ZNANSTVENO ISTRAŽIVANJE

Halucinogene gljive su najsigurnija droga

Autor:Prvi.tv
Objava:7.1.2019. 12:24
Halucinogene gljive su najsigurnija droga
Učitavanje medija preglednika ...

Najsigurnija rekreacijska droga su gljive, otkriva Global Drug Survey (GDS).

Rezultati velikog istraživanja su ovisili o tome koliko su puta konzumenti trebali hitnu medicinsku pomoć. Ispostavilo se da su "magične" gljive odgovorne za najmanji postotak hitnih posjeta bolnicama, nakon čega slijedi kanabis na drugom mjestu. LSD i kokain su na zajedničkom trećem mjestu, prenose mediji.

Brojevi su u prosjeku izjednačeni po spolovima, ali u većini slučajeva žene su izložene većem riziku.

"Kombinirana uporaba gljiva s alkoholom i uporaba u rizičnim ili nepoznatim okruženjima povećava rizik od štetnosti", izjavio je osnivač GDS-a, psihijatar Adam Winstock. Prema njemu, najčešći razlozi zbog kojih korisnici halucinogenih gljiva odlaze u bolnicu su slučajne ozljede, panika, kratkotrajna zbunjenost, dezorijentacija i strah od gubitka uma.

Na drugom kraju grafikona slijede metamfetamini, sintetski kanabis i alkohol. Oni su nosili najveću opasnost od završavanja na hitnoj.

Istraživanje je obuhvatilo 115.523 osobe iz više od 50 zemalja. Gotovo deset tisuća sudionika izjavilo je da je u prošloj godini konzumiralo halucinogene gljive. Tek je 0,2 posto njih završilo u bolnici nakon toga. To je bio najniži postotak u istraživanju, no istraživači naglašavaju da nijedna uporaba droga nije potpuno bezopasna. 

Znanstvenici vjeruju da halucinogene gljive mogu imati terapeutski učinak kod ljudi koji pate od depresije i PTSP-a, no potrebno je provesti dodatna istraživanja.

Komentari
Broj komentara:0