Vidite prvi

OTPLUTAT ĆE DALEKO

Došao je taj dan: Golemi ledeni brijeg odlomio se od Antarktike

Autor:Prvi.tv
Objava:12.7.2017. 21:59
Došao je taj dan: Golemi ledeni brijeg odlomio se od Antarktike
Učitavanje medija preglednika ...

Znanstvenici su sa strepnjom čekali ovaj trenutak proteklih mjeseci. Ledeni brijeg, jedan od najvećih u povijesti, odlomio se od Antarktike za koju se jedva držao još prošlog mjeseca.

Golema ledena površina, gotovo dvostruko veća od Istre, sada pluta Weddellovim morem. Konačno pucanje uočio je američki satelit koji je u srijedu snimao ledenu ploču Larsen C.

Nakon pucanja ledenog brijega velikog gotovo 6000 kvadratnih kilometara, ledena ploča Larsen C skoro je 12 posto manja. Ovo je trenutak koji su znanstvenici čekali. Golemu pukotinu na Antarktici pratili su više od deset godina, a od 2014. godine pukotina se snažno proširila što je učinilo konačno pucanje izglednim. 

Znanstvenici ne očekuju da će 200 metara debela površina leda brzo otplutati daleko, no ovo je površina koju će sada stalno nadzirati. Naime, struje i vjetrovi mogli bi je odgurati sjeverno od Antarktike gdje bi mogla postati opasnost na brodskim rutama, piše BBC.

- Za sada vidimo jedan veliki ledeni brijeg. No, izgledno je da će on popucati u više manjih kako će vrijeme odmicati - rekao je Adrian Luckman sa Sveučilišta Swansea za Guardian. 

Dok su klimatske promjene imale važnu ulogu u raspadanju ledenih ploča Larsen A i B, Luckman kaže da nema dokaza da je pucanje ovog ledenjaka povezano s tim procesom. No, Twila Moon iz američkog Nacionalnog centra za podatke o ledu i snijegu dodaje da su klimatske promjene olakšale proces. 

Larsen C je inače ledena ploča koja se formira od ledenjaka koji su klizili prema oceanu s istočne strane Antarktike. Pucanje ledenog brijega poput ovog je inače prirodna pojava pri kojoj ploča održava ravnotežu.  

Komentari
Broj komentara:0