Vidite prvi

ISTRAŽIVANJE U FBIH

Skoro sve tvrtke imaju računala i internet

Autor:Prvi.tv
Objava:3.7.2017. 9:37
Skoro sve tvrtke imaju računala i internet
Učitavanje medija preglednika ...

Federalni zavod za statistiku proveo je istraživanje o uporabi informacijsko-komunikacijskih tehnologija u poduzećima u prošloj godini, a rezultat je pokazao da 9% poduzeća koristi računare u poslovanju, piše Večernji list BiH. Uporaba informacijsko-komunikacijskih tehnologija vrlo je važan dio poslovanja.

Istraživanje je pokazalo da 98% poslovnih subjekata koristi računare u obavljanju svakodnevnih poslova, od kojih 97,1% ima pristup internetu. Razvoj interneta kao komunikacijskog medija omogućio je znatno učinkovitiju komunikaciju u poslovanju. U FBiH 93,3% poslovnih subjekata koristi fiksni širokopojasni pristup, a mobilni pristup internetu ima njih 56,8%. Brzina internet konekcije postaje jedan od važnijih faktora u poslovanju. Samo 8,5% poslovnih subjekata posjeduje brzinu konekcije 100 Mbit/s ili veću. Od ukupno posmatranih poduzeća, 56,8% koristi mobilni internet za poslovne potrebe. Od ovog broja, pristup poslovnom e-mailu koristi 82% poduzeća, 50% poduzeća koristi mobilni internet za pristup i uređivanje dokumenata, a 45% za pristup poslovnim softverskim aplikacijama. Web-stranica je važan marketinški alat, prenosi Večernji.ba.

Od ukupno posmatranih poslovnih subjekata u FBiH 65,1% posjeduje web-stranicu. Korištenje društvenih medija na internetu prati se da bi se vidio njihov uticaj na poslovne procese preduzeća. Istraživanje je pokazalo da se društveni mediji uglavnom koriste za reklamiranje te razmjenu informacija s kupcima putem blogova ili društvenih mreža. Integracija poslovnih procesa i komunikacija među poslovnim subjektima putem interneta omogućava učinkovitiju ponudu proizvoda i usluga te njihovu kupovinu i prodaju na tržištu. Opseg e-trgovine u odnosu na konvencionalnu trgovinu još uvijek je prilično nizak. Samo 18,9% prometa ostvaruje se putem interneta.

Podaci su dobiveni iz istraživanja Godišnji izvješća o upotrebi informacijsko-komunikacijskih tehnologija u poduzećima. Istraživanje se provodi na osnovi Zakona o statistici u Federaciji BiH. Istraživanje IKT-P provedeno je na osnovi Eurostatovih smjernica. Koncepti i definicije koji se primjenjuju u istraživanju IKT-P usklađeni su sa EU metodologijom za statistiku o informacijskom društvu 2016., stoji u dokumentu Federalnog zavoda za statistiku.

 

Komentari
Broj komentara:0