Vidite prvi

FACEBOOK

Kriza povjerenja: Facebook ukinuo oko 200 aplikacija

Autor:Prvi.tv
Objava:14.5.2018. 15:56
Kriza povjerenja: Facebook ukinuo oko 200 aplikacija
Učitavanje medija preglednika ...

Facebook je dosad ukinuo oko 200 aplikacija, u prvom koraku revizije aplikacija koje imaju pristup velikoj količini korisničkih podataka, a kao odgovor na skandal u čijem je središtu tvrtka za političko savjetovanje Cambridge Analytica.

Aplikacije su ukinute u okviru detaljne istrage o tome mogu li se pomoću njih zlorabiti podaci o korisnicima, rekao je Ime Archibong, potpredsjednik Facebooka.

Tvrtka je objavila da je dosad obavila analizu tisuća aplikacija u sklopu istrage koju je 21. ožujka naložio izvršni direktor Mark Zuckerberg.

Kriza povjerenja

Osnivač najveće društvene mreže na svijetu tada je rekao da će se istražiti sve aplikacije koje su imale pristup golemoj količini informacija, prije nego što im je kompanija ograničila pristup 2014.

Facebook je pogodila kriza povjerenja kod korisnika, oglašivača, zaposlenika i investitora nakon što je priznao da su podaci o oko 87 milijuna ljudi, većinom iz Sjedinjenih Država, došli u ruke tvrtke Cambridge Analytica koja ih je iskoristila u političkim kampanjama.

Nakon izbijanja skandala, u Americi i u Europi otvoreno je nekoliko službenih istraga, a Zuckerberg se nekoliko puta ispričao zbog kršenja privatnosti korisnika najveće društvene mreže na svijetu.

Podaci o 87 milijuna korisnika

Cambridge Analytica je 2014. putem psihološkog upitnika na koji je odgovorilo 270.000 osoba pribavila podatke o 87 milijuna korisnika Facebooka.

To je britanskoj tvrtki omogućilo da stvori dragocjenu bazu podataka prije nego što ju je angažirala ekipa kampanje Donalda Trumpa.

Osobni podaci su u središtu gospodarskog modela Facebooka i drugih tehnoloških skupina poput Twittera i Googlea jer omogućuju bolje usmjeravanje reklamnih, trgovačkih ili političkih sadržaja, piše Fenix-magazin.

Komentari
Broj komentara:0