Vidite prvi

kršenje privatnosti korisnika

Facebooku u Belgiji prijeti kazna od 100 milijuna eura

Autor:Prvi.tv
Objava:17.2.2018. 15:30
Facebooku u Belgiji prijeti kazna od 100 milijuna eura
Učitavanje medija preglednika ...

Nakon nepovoljne odluke suda u Njemačkoj u vezi kršenja privatnosti korisnika, Facebook je izgubio još jedan spor po istom osnovu.

Ovaj je put riječ o sporu u Belgiji, a tamošnji sud donio je odluku prema kojoj je Facebook dužan platiti novčanu kaznu od 250 tisuća eura dnevno (do maksimalnog iznosa od 100 milijuna eura) zbog kršenja privatnosti korisnika. Oba procesa dosta su slična, a belgijski spominje prikupljane podataka korisnika putem vanjskih stranica s Facebookovim gumbom Share, piše Bug.

Osim novčane kazne belgijski sud je presudio kako je Facebook dužan obrisati sve podatke belgijskih korisnika prikupljene na taj način, dakle izvan Facebooka.

I njemačka i belgijska presuda zamjeraju Facebooku kako svoje korisnike slabo informira o načinu na koji prikuplja njihove privatne podatke te od tih korisnika ne traži nikakvu dozvolu što se tiče prikupljanja i skladištenja takvih podataka.

U svom komentaru na presudu u Facebooku napominju kako će se prilagoditi novim zakonima i pravilnicima te kako u sklopu servisa već omogućuju korisnicima automatsko izuzimanje iz procesa prikupljanja podataka.

Komentari
Broj komentara:0