Vidite prvi

DIGITALNI GRAĐANIN

20 bh. knjižnica postat će središta digitalnih inovacija

Autor:Prvi.tv
Objava:23.1.2019. 9:11
20 bh. knjižnica postat će središta digitalnih inovacija
Učitavanje medija preglednika ...

Već tisućama godina knjižnice imaju poseban status u društvu te predstavljaju žarišta znanja na kojima od najranije dobi djeca razvijaju svoje sposobnosti prikupljanja informacija.

Kako bi doprinio tom procesu, Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) iz Zagreba uz financijsku podršku Googlea pokrenuo je projekt Digitalni građanin čiji je partner za Bosnu i Hercegovinu krajem 2018. godine postao Intera Tehnološki Park.

Kroz ovaj projekt 20 knjižnica iz svih dijelova Bosne i Hercegovine, čiji je pregled moguće vidjeti ovdje, postat će centrima digitalnih inovacija te će svojim korisnicima omogućiti i upoznavanje s najnovijim tehnologijama poput mikroračunala - micro:bit i BOSON-uradi sam-kompleta, dok će u drugoj fazi nekima od njih biti donirani i 3D printeri.

Knjižnice uključene u projekt će spomenutu tehnologiju dobiti na korištenje, a knjižničari će na in-house edukacijama u Zenici (23. 1. 2019.) i Mostaru (24. 1. 2019.) naučiti kako koristiti micro:bitove te kako stečena znanja primijeniti na stvaranju osobnih kreativnih projekata s ciljem dodatnog obrazovanja svojih korisnika.

Zahvaljujući projektu Digitalni građanin korisnici knjižnica će od najranije dobi moći usvajati nove vještine i znanja posuđujući i koristeći opremu te sudjelujući na besplatnim edukacijskim radionicama kodiranja i digitalnog stvaranja.

Kroz implementirane aktivnosti na jednostavan i zabavan način u vlastitoj lokalnoj zajednici svoje će vještine razvijati novi budući inovatori i kreatori otvarajući tako nove mogućnosti i perspektive za Bosnu i Hercegovinu, priopćeno je iz Intere.

Komentari
Broj komentara:0