Vidite prvi

moguće je

Ukida se roaming za sve zemlje zapadnog Balkana?

Autor:Prvi.tv
Objava:6.5.2018. 14:02
Ukida se roaming za sve zemlje zapadnog Balkana?
Učitavanje medija preglednika ...

Na summitu EU – zapadni Balkan 17. svibnja u Sofiji mogao bi biti potpisan sporazum o ukidanju roaminga za sve zemlje zapadnog Balkana, odnosno između BiH, Crne Gore, Makedonije i Srbije.

"Nakon što je Bugarska preuzela predsjedavanje EU, oni su reaktivirali tu inicijativu i najavljuju kako bi na summitu u Sofiji mogao biti potpisan sporazum o ukidanju roaminga i za sve zemlje zapadnog Balkana i pristupanje toj europskoj direktivi, što znači da bi roaming bio potpuno ukinut", rekao je Rasim Ljajić, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija u Vladi Srbije, prenose Nezavisne Novine.

Ova inicijativa za ukidanje roaminga postoji već nekoliko godina, međutim do dan-danas taj sporazum nije potpisan, a jedno vrijeme bilo je govora i o tome da građani zapadnog Balkana plaćaju iste cijene usluga kao u domaćem prometu.

"Mi smo se ranije u nekoliko navrata obraćali Europskoj komisiji, koja nas je odbijala pod izgovoroma da ta direktiva vrijedi samo za članice EU i da bi usvajanje direktive i za druge zemlje podrazumevalo promjenu tog dokumenta", rekao je Ljajić.

Prvi put, barem službeno, ukidanje roaminga među zemljama zapadnog Balkana spomenuto je na konferenciji regulatora jugoistočne Europe, koja je održana u Skoplju u kolovozu 2014. godine. Tada je dogovoreno da se vladama zemalja koje nisu članice EU, a zaključile su SSP, predloži potpisivanje sporazuma kojim bi se obvezele da u svojim zemljama usaglase cijene usluga roaminga s cijenama koje važe unutar Europske unije. Za razliku od ranijih sporazuma, ovaj o ukidanju rominga ima podršku svih u BiH, a nedavno je i Vlada RS prihvatila nacrt sporazuma koji bi mogao biti potpisan u Sofiji.

"Sporazum predviđa da su ugovorne strane suglasne da maksimalne maloprodajne i veleprodajne cijene usluga roaminga treba dovesti na razinu cijena po pravilu ‘kao kod kuće’, te uvesti novi sustav reguliranja cijena rominga predviđen propisima Europske unije. Na ovaj način zemlje potpisnice prihvaćaju norme i standarde EU i omogućavaju svojim građanima da koriste usluge mobilnih komunikacija pod istim uvjetima kao i drugi građani u zemljama članicama", navedeno je u informaciji Vlade RS usvojenoj krajem ožujka i kojom se daje suglasnost Ministarstvu komunikacija i transporta BiH za potpisivanje spomenutog sporazuma. U samom sporazumu o smanjivanju cijena usluge roaminga i javnim mobilnim telekomunikacionim mrežama stoji kako je on otvoren te da njemu mogu pristupiti sve države regije, EU i druge države o čemu obavještavaju nadležna ministarstva zemalja potpisnica.

"Predstavnici regulatora će se sastajati najmanje polugodišnje radi konzultacija i razmatranja primjene sporazuma, utvrđivanja prioritetnih aktivnosti za sljedeće razdoblje, kako bi, po potrebi, poduzeli zajedničke aktivnosti i zauzeli zajedničke stavove prema domaćim i europskim organizacijama, koje su nadležne za elektronske komunikacije i prema operatorima elektronskih komunikacija", navodi se, između ostalog, u sporazumu.

 

Komentari
Broj komentara:0