Vidite prvi

tehnologija

Samsung se ispričao radnicima koji su u njihovim tvornicama oboljeli od raka

Autor:Prvi.tv
Objava:23.11.2018. 11:01
Samsung se ispričao radnicima koji su u njihovim tvornicama oboljeli od raka
Učitavanje medija preglednika ...

Iz tvrtke Samsung Electronics ispričali su se zaposlenicima te tvrtke koji su oboljeli od raka radeći u njihovim tvornicama. Tako su okončali spor koji traje desetak godina, nakon što je otac bivše zaposlenice Samsung Electronicsa, koja je preminula u dobi od 22 godine, s jednim od predsjednika tvrtke, Kim Ki-namom, potpisao nagodbu u Seulu. 

"Iskreno žalimo i ispričavamo se svim radnicima koji su oboljeli, kao i njihovim obiteljima", rekao je Kim Ki-nam. "Nismo uspjeli ispravno riješiti zdravstvene rizike u našim tvrtkama LCD-a i poluprovodnika", rekao je. 

Samsung Electronics je najveći svjetski proizvođač mobitela i čipova te je podružnica Samsung Grupe. Aktivisti tvrde da je oko 240 osoba patilo od bolesti povezanih s poslovima u tvrtki Samsung za proizvodnju poluprovodnika te LCD televizora. Poručili su i kako 80 od njih umire, a većinom se radi o mladim ženama. 

Prema ugovoru koji je potpisan ranije ovog mjeseca, Samsung Electronics će skupini bivših zaposlenika isplatiti odštete do 133.000 dolara po osobi. 

Naknada će se isplatiti osobama koje su oboljele od 16 različitih vrsta raka i nekih drugih rijetkih bolesti, ženama koje su imale spontane pobačaje, kao i obiteljima koje su dobile djecu s teškoćama u razvoju. Kompenzaciju će moći ostvariti zaposlenici koji su u tvrtkama Samsunga radili od 1984. godine. 

Ova priča se u javnosti najprije pojavila 2007. godine kada su bivši zaposlenici i njihove obitelji počeli obolijevati od raznih vrsta raka. 

Od 2007. do prošlog petka brojni sudovi, agencije koje se bave pitanjima zaposlenika te odbori za mirenja donijeli su niz odluka u ovom slučaju, a posljednja je donesena ovog petka kad je potpisan sporazum između jednog od predsjednika Samsung Electronicsa i oca bivše zaposlenice koja je preminula od raka. 

Hwang Sang-ki koji je potpisao sporazum kao predstavnik radnika i njihovih obitelji, rekao je novinarima kako mu je drago da je ispunio obećanje dano svojoj kćeri koja je 2000. umrla od leukemije. Obećao je da će dokazati kako je Samsung kriv za njezinu smrt. 

"Isprika nije bila dovoljna za obitelji žrtava, ali prihvatit ćemo je. Nijedna isprika nije dovoljna da nadoknadi sve uvrede, bol od industrijskih ozljeda i patnje onih koji su izgubili člana obitelji. Ne mogu zaboraviti bol kroz koju je moja kći prošla i koju smo doživjeli mi kao obitelj. Previše ljudi je patilo", rekao je. 

Malo se zna o mogućim poveznicama procesa proizvodnje u tvornicama i bolesti zaposlenika, a Samsung je odbio otkriti koje se konkretno kemijske tvari koriste u proizvodnji, nazivajući to poslovnom tajnom. 

Hwang i ostali rođaci oboljelih pokušali su sudskim putem natjerati Samsung da otkrije o kojim se kemikalijama radi. 

"Kompenzacija za ozljede na radu je važna, ali još je važnija prevencija", rekao je Hwang. 

Samsung je igrao važnu ulogu u usponu Južne Koreje do 11. najveće ekonomije na svijetu. Njihov vođa Lee Jae-yong proglašen je krivim za davanje mita bivšem predsjedniku Park Geun-hyeu u sklopu korupcijskog skandala uslijed kojeg je osuđen na gotovo godinu dana zatvora. Na koncu je većina presuda protiv njega pala u procesu žalbe pa je pušten na slobodu.

Skandal s malignim oboljenjima zaposlenika Samsunga jedan je od najgorih takve vrste, a pokazalo se kako standardi zaštite radnika nisu na visokoj razini kao tehnološki status te tvrtke. 

Pokazuje to i slučaj smrti dvojice radnika koji su poginuli kada je došlo do curenja dioksida u njihovoj tvornici čipova, javlja Index.hr.

Komentari
Broj komentara:0