Vidite prvi

smartphone

Ekskluzivno: Crosscall Trekker-X4

Autor:Prvi.tv
Objava:11.10.2018. 21:34
Ekskluzivno: Crosscall Trekker-X4
Učitavanje medija preglednika ...

Francuska tvrtka Crosscall nastala je 2009., kada je zaljubljeniku u "outdoor" sportove Cyrilu Vidalu dozlogrdilo često razbijanje mobitela, pa je odlučio napraviti posebno čvrst smartphone.

Ostalo je legenda, kako se to kaže. Još 2012. Crosscall je imao 4 djelatnika, danas ima preko 130 i prodaju mobitele u 14 zemalja svijeta, uskoro i u Hrvatskoj.

Prošli tjedan u Parizu su predstavili svoj novi flagship, Crosscall Trekker-X4. Umjesto još jednog čvrstog, ali po svemu ostalom u najboljem slučaju osrednjeg mobitela, dobili smo akcijsku kameru top klase oko koje je sagrađen smartphone dobrih karakteristika.

I to čvrst smarphone: otporan je na uranjanje do 2 metra do sat vremena, čime obilato nadmašuje IP68 standard, a testiran je i na padove s 2 metra visine na beton, pod 6 različitih kuteva. Zasluga je to i gotovo dvostruko debljeg Gorilla Glass 5 stakla (0.9 mm, uobičajeno je 0.5 mm).

Uz sve to, Crosscall Trekker-X4 ima prilično pristojan, urbani look – nije cigla što bi se moglo očekivati, čak je i debljina sasvim OK.

Stražnja strana mu je neobična i defintivno se izdvaja iz gomile. Osim velikog objektiva kamere – uskoro više o njoj – tu je i magnetni priključak za dodatnu opremu. Nešto slično smo vidjeli na Motorolinim mobitelima prije godinu, dvije.

Sama prezentacija je 90% vremena bila fokusirana na kameru, i to sasvim opravdano. Ako ste ljubitelj outdoor aktivnosti bilo koje vrste, vjerojatno imate mobitel i akcijsku kameru.

Koja ima svoje prednosti, ali i nedostatke – mali ekran (ako ga ima), otežano prebacivanje, editiranje i dijeljenje videa, slabo trajanje baterije…

Pogađate, Crosscall Trekker-X4 adresira sve te nedostatke. No, za to mu treba top kamera, s vrhunskom stabilizacijom. Trekker-X4 tu postavlja standarde, ne samo za mobitele.

Crosscall Trekker-X4 ima dvije Sony IMX386 bazirane kamere, jednu iza klasičnog objektiva s kutem vidljivosti od 88 stupnjeva, drugu iza vrlo širokog sposobnog snimati u 170 stupnjeva. I to bez opakih barrel izobličenja, koja se događaju već i na 120 stupnjeva.

To je zasluga Panamorph tehnologije, i prema prikazanim videima sve zajedno radi jako, jako impresivno. Nažalost, nisam mogao isprobati kameru u praksi jer nije bio gotov softver na pokazanim mobitelima, no stići će na test.

Možete birati između 88, 110, 140 i 170 stupnjeva kod video snimanja. I uz najširi kut, video snimka je stablizirana u 4K rezoluciji, s OIS i EIS stabilizacijom, ukupno u čak šest osi.

Trenutno nitko nema takvu stabilizaciju – niti novi top modeli akcijskih kamera A brandova (oni su samo na digitalnoj stabilizaciji). HyperStab uz pomoć žiroskopa drži snimku uspravnom, čak i kad vi rotirate mobitel, primjerice kod trčanja.

Softver za kameru, X-Cam, nudi sve navedene mogućnosti, slow motion, dash cam snimanje te editiranje snimljenih filmova, koje je zaista jednostavno riješeno.

Što se smartphonea unutar Trekker-X4 mobitela tiče to je solidna srednja klasa, s velikom 4400 mAh baterijom, Snapdragonom 660, dobrim 5.5″ FullHD IPS zaslonom te obiljem senzora: žiroskop, senzor ubrzanja, E-Compass, senzor ubrzanja, senzor blizine, senzor svjetla, barometar, termometar, mjerač vlage, visinski senzor i UV senzor.

Spomenuti magnetni priključak Crosscall ima već par generacija, i tako će i ostati. Pa ako imate neki slabiji ili stariji model, dodaci će raditi i na Trekkeru X4.

Najavljena cijena je 699 eura, a stiže na tržište krajem desetog mjeseca.

 

Preporucamo.com

Komentari
Broj komentara:0