Vidite prvi

ponudio jeftinije baterije

Apple se nakon tužbe ispričao zbog usporavanja iPhonea

Autor:Prvi.tv
Objava:29.12.2017. 9:11
Apple se nakon tužbe ispričao zbog usporavanja iPhonea
Učitavanje medija preglednika ...

Apple i isprike zasigurno nisu nešto što često vidite u istoj rečenici, ali tech-gigant se ovog puta ispričao korisnicima zbog afere radi koje mu već prijeti kolektivna tužba.

Kako je sam priznao, Apple je softverskim ažuriranjem usporavao starije modele iPhonea sa dotrajalom baterijom, ali o tome nije uopće obavijestio korisnike, sve dok neki od njih sami nisu shvatili da se zamjenom baterije usporeni mobitel ponovo vraća na normalnu brzinu.

Kako se navodi u tužbama koje su već podnesene sudovima u SAD-u, Apple je na taj način obmanjivao korisnike iPhonea jer ih nije obavijestio da će usporiti rad uređaja kako bi ublažio problem slabih baterija, čime je možda naveo neke od vlasnika iPhonea u proteklih godinu dana da kupe novi uređaj, dok bi problem mogli mnogo jeftinije riješiti zamjenom baterije.

Veliko sniženje baterije za iPhone idućih godinu dana

Stoga, reći će kritičari, ova isprika i sniženje cijena novih baterija nešto su na što je Apple bio prisiljen, tipičan manevar saniranja štete. U sljedećih godinu dana, navodi se u priopćenju tvrtke, zamjenjivat će baterije korisnicima za 29$, umjesto 79$ koliko je zamjena koštala dosad. Isto tako, za početak iduće godine najavljuju update za iOS koji će "dati korisnicima više vidljivosti zdravlja njihove iPhone baterije, kako bi mogli sami vidjeti da li njihovo stanje utječe na performanse".


A evo što Apple kaže u svojoj nesvakidašnjoj, iako za neke nedovoljno iskrenoj isprici: odmah na početku, odbacuje učestale optužbe da je ovo samo vrh ledenog brijega i da ustvari sustavno usporava i planski kvari (prema teoriji tzv. planiranog zastarijevanja) svoje uređaje kako bi nagnala korisnike na kupnju novijih modela i povećala profit.

Komentari
Broj komentara:0