Vidite prvi

pravilo

Zašto Britanci voze lijevom stranom ceste

Autor:Prvi.tv
Objava:4.10.2018. 20:22
Zašto Britanci voze lijevom stranom ceste
Učitavanje medija preglednika ...

Kurator Britanskog muzeja motora Stephen Laing za BBC je govorio o pitanju koje postavljaju mnogi koji prvi put čuju ili vide da se u Velikoj Britaniji vozi lijevom stranom ceste.

Kako je kazao, ovo pravilo datira iz doba Rimljana.

"Većina ljudi su dešnjaci, a lijevom rukom su obično vodili konja, pa im je desna trebala za borbu", istakao je. "U to vrijeme vojske su marširale s lijeve strane, a ta konvencija je ostala iz tog razdoblja."

Autor Giles Chapman kaže da je britanski Zakon o cestama iz 1835. godine utvrdio da se u toj zemlji i njezinim kolonijama vozi s lijeve strane.

"Pravilo je izvezeno naprimjer i u Japan, gdje su britanski inženjeri radili na željeznicama pa tamo imaju sličan zakon za cestovna vozila", naveo je. Pored Japana, mnoge zemlje na koje je London imao veliki povijesni utjecaj (države južne Afrike, Australija, Indija itd.) također su prihvatile režim vožnje s lijeve strane ceste.

Ipak, u većem broju zemalja vozi se desnom stranom, a taj običaj podrijetlo vuče iz razdoblja kada su volovi vukli kočije.
Krajem 18. stoljeća broj zaprežnih kola koja vuku dva grla počeo je rasti. U takvim kolima kočijaš je sjedio s lijeve strane, kako bi lakše kontrolirao bič desnom rukom. Zato je desna strana optimalna strana ceste prilikom mimoilaženja zaprežnih kola, jer se smanjuje rizik od sudara zbog lakšeg stjecanja osjećaja daljine.

Plan britanske vlade da država pređe u režim vožnje desnom stranom ceste predložen je 1969. godine, ali je ubrzo odbačen zbog previsoke cijene tranzicije – oko 4 milijarde današnjih funti.

24sedam.com

Komentari
Broj komentara:0