Vidite prvi

Samson Motors

Već od sljedeće godine počinju vožnje u letećim automobilima?

Autor:Prvi.tv
Objava:15.12.2017. 18:49
Već od sljedeće godine počinju vožnje u letećim automobilima?
Učitavanje medija preglednika ...

Američka tvrtka Samson Motors uključila se u utrku u kojoj žele biti prvi koji će imati leteće automobile u zraku, a ako će sve ići prema rasporedu, njihov Switchblade trebao bi poletjeti sljedeće godine.

Switchblade bi trebao letjeti brzinom od 320 km/h, a moći će se vinuti do 4000 metara visine. Kad ga se vozi kao običan automobil, moći će pojuriti do 160 km/h.

Ova trokolica će imati 1,6-litreni benzinski motor sa 190 konjskih snaga i za razliku od većine konceptnih letjelica koje imaju vertikalno polijetanje i podsjećaju na dronove, Switchblade je sličniji lakim zrakoplovima. Njime se neće moći poletjeti sa obične ceste jer će vozačima/pilotima trebati 330 i 480 metara za polijetanje i slijetanje, a ni raspon krila od 8 metara ne bi bio baš sretno rješenje za cestu. No kad se krila rastvore, auto će se pretvoriti u letjelicu i uzletjeti sa piste pri brzini od 130 km/h.

Sportski automobil će stajati oko 120.000 dolara, a navodno bi trebao biti spreman već za proljeće. Pritom će trebati računati i na 20.000 dolara za sastavljanje letjelice. Budući vlasnik će morati, uz vozačku, imati i pilotsku dozvolu.

Iz kompanije koja ga razvija kažu i da nakon benzinskog motora, rade na razvoju hibridnog i električnog pogonskog sustava. Što se sigurnosnih sustava tiče, Samson ima padobran za cijelu letjelicu, disk kočnice na svim kotačima i zaštitu od prevrtanja.

Komentari
Broj komentara:0