Vidite prvi

NOVI SKANDAL

Renault manipulirao testovima emisija, pogođeno 900.000 vozila

Autor:Prvi.tv
Objava:18.3.2017. 14:08
Renault manipulirao testovima emisija, pogođeno 900.000 vozila
Učitavanje medija preglednika ...

Čini se kako se skandalu s emisijama plinova priključila i Francuska. Naime, detalji iz izvješća ureda za suzbijanje prijevara u Parizu doveli su u neprilike proizvođača automobila Renault. 

Riječ je o strategiji lažiranja radi utjecaja na rezultate ispitivanja emisija plinova prilikom registracije vozila. Ulagači su reagirali nervozno, cijena dionice u petak je pala za sedam posto u odnosu na dan prije objave, u srijedu. 

Pozadina cijelog slučaja je istraživanje koje je Francuska provela nakon skandala s Volkswagenom 2015. kad je otkriveno kako je njemački proizvođač automobila manipulirao programom ispušnih testova, a što je šokiralo cijelu industriju. 

Mjesecima je bilo poznato da je pariški ured za suzbijanje prijevara proslijedio svoj nalaz o vozilima Renaulta pravosuđu. Od siječnja ove godine istražitelji su istraživali sumnje o varanju. Ali, list "Liberation" i drugi francuski mediji sada su prvi put iznijeli pojedinosti. U dokumentu se navodi: "Rezultati sugeriraju postavljanje lažnih uređaja kako bi se sugerirala smanjena emisija dušikovih oksida u posebnim uvjetima autorizacijskih testova i na taj način uskladila s odgovarajućim limitima". 

Prema poslovnom listu Les Echos Renault je osumnjičen da je postavio svoje emisije tako da rade savršeno pri standardnim laboratorijskim testovima, ali ne i u drugim uvjetima. Ukupno je pogođeno 900.000 vozila. Tijelo Ministarstva za gospodarske poslove govori o "svjesnoj i namjernoj" strategiji.

Sam proizvođač pobjesnio je na navode i ističe kako je riječ o nepravednim optužbama.

Thierry Bollore, Renaultov menadžer zadužen za konkurentnost, rekao je da proizvođač automobila nije koristio lažirani softver: "Renault automobili nikada nisu bili opremljeni takvim sustavima. Renault nije prevario, niti vara." 

Emisija plinova bila je često raspravljana tema od objave afere sa VW-om.

U stvarnoj potrošnji emisije su često znatno veće nego u laboratoriju, što su potvrdila i mjerenja u Francuskoj za Renault modele.

Komentari
Broj komentara:0