Vidite prvi

potrebna stabilizacija

Vojska u Zimbabveu poručila: Nema udara, Mugabe siguran

Autor:Prvi.tv
Objava:15.11.2017. 8:45
Vojska u Zimbabveu poručila: Nema udara, Mugabe siguran
Učitavanje medija preglednika ...

Vojska u Zimbabveu poručila je da nije na djelu udar u toj državi te da je predsjednik Robert Mugabe siguran, a da je njezino raspoređivanje izvedeno kako bi se spriječilo "kriminalce" oko predsjednika da izazivaju ekonomske i društvene patnje.

Robert Mugabe i njegova obitelj su živi i zdravi i na sigurnome, kazao je vojni glasnogovornik. Ovo nije vojno preuzimanje vlasti. Ono što vojska radi je pacificiranje političke, društvene i ekonomske situacije, dodao je kazavši kako pozivaju druge državne servise da surađuju na dobrobit zemlje.

Zimbabveanski vojnici i tenkovi blokirali su ulice u glavnom gradu u kojima se nalaze glavni vladini uredi, parlament i sudovi, naveli su svjedoci za Reuters.
Istodobno, Zimbabveanci su stali u redove pred bankama kako bi podigli gotovinu. Naš su jedini cilj kriminalci oko njega (Mugabea), koji su počinili zločine što su izazvali društvene i ekonomske patnje u zemlji, kako bi ih priveli pravdi, rekao je na nacionalnoj televiziji general SB Moyo, šef vojne logistike.

Čim završimo misiju, očekujemo da se situacija vrati u normalu, dodao je.

Vojska je danas zatočila ministra financija Ignatiusa Chomboa, naveo je vladin izvor. Chombo je bio vodeći član tzv. 'G40', frakcije vladajuće ZANU-PF stranke, koju vodi Mugabeova supruga Grace, koja se natječe za njegovu nasljednicu na vlasti.

Vojnici su u utorak popodne izišli na ulice, a navečer su zauzeli i državnu televiziju, glavni medij u službi predsjednika Mugabea, nakon što je Mugabeova vladajuća stranka optužila zapovjednika vojske za izdaju, pokrenuvši spekulacije o vojnom udaru.

Glavni vojni zapovjednik, general Constantino Chiwenga zaprijetio je u ponedjeljak da će stati na kraj čistkama ratnih veterana koji podupiru svrgnutog potpredsjednika Emersona Mnangagwu, koji, kao ratni veretan, uživa popularnost i smatran je Mugabeovim nasljednikom, no prošloga ga je tjedna predsjednik svrgnuo.

Malo nakon izlaska vojske na ulice, u središtu Hararea su se čule tri eksplozije.
Unatoč raspoređivanju vojske do sada nije bilo objavljeno niti riječi o mogućoj sudbini predsjednika Mugabea (93), koji vodi zemlju od stjecanja neovisnosti od Britanije 1980.

Jedini službeni komentar došao je od veleposlanika Zimbabvea u Južnoj Africi koji je ustvrdio da nema ni riječi o udaru protiv Mugabea te da je vlada netaknuta. Američko veleposlanstvo u Zimbabveu objavilo je na svojoj Internet stranici da u srijedu ostaje zatvoreno te je pozvalo američke građane da ostanu tamo gdje su se zatekli do nove obavijesti.

I Britanija je pozvala svoje građane na oprez zbog političke nesigurnosti odnosno dok situacija ne postane jasnija.

Komentari
Broj komentara:0