Vidite prvi

VIŠE OD 120 POGINULIH

Venecuela optužila UN za iznošenje neistina o zločinima nad demonstrantima

Autor:Prvi.tv
Objava:12.9.2017. 11:12
Venecuela optužila UN za iznošenje neistina o zločinima nad demonstrantima
Učitavanje medija preglednika ...

Ministar vanjskih poslova Venecuele Jorge Arreaza je optužio ured Visokog povjerenika UN-a za ljudska prava za iznošenje neistina o zločinima koja je vlada ove države navodno počinila nad demonstrantima.

Arreaza je reagirao na govor u kojem je Visoki povjerenik UN-a za ljudska prava Zeid Raad Al-Hussein upozorio na moguće "zločine protiv čovječnosti" u Venecueli, izvještava BBC.

Zeid je također kazao kako postoji "veoma stvarna opasnost da će se tenzije dalje pojačavati" u Venecueli.

Više od 120 ljudi je poginulo u Venecueli nakon što je 1. travnja počeo val antivladinih demonstracija u toj zemlji.

Zeid je kazao da se u izvještaju, koji je njegov ured objavio prošlog tjedna, ističe prekomjerna upotreba sile venecuelanskih snaga sigurnosti nad demonstrantima.

- Postoji veoma stvarna opasnost kako će se tenzije dalje pojačavati, jer vlada guši demokratske institucije i glasove kritike, između ostalog putem krivičnih postupaka protiv opozicionih čelnika, pribjegavanju proizvoljnog pritvaranja, prekomjerne upotrebe sile, zlostavljanja pritvorenika, koje se u nekim slučajevima može izjednačiti s mučenjem - dodao je.

Međutim, Arreaza je odbacio navode nazvavši ih "neosnovanim" i zatražio da Zeid "zaustavi svoju agresiju nad Venecuelom".

Također je rekao kako je izvještaj Ureda UN-a za ljudska prava "prepun laži".

Govoreći od 121 smrtnom slučaju, koliko tvrdi da ih je bilo na protestima od 1. travnja, Arreaza je rekao da se "većina ovih smrtnih slučajeva može direktno pripisati nasilnim djelima antivladinih grupa".

Izvještaj UN-a navodi da se radi o 124 slučaja, te da su "snage sigurnosti odgovorne za 46, a provladine naoružane grupe, poznate kao naoružani kolektivosi, za 27 smrtnih slučajeva".

- Odgovornost za ostale smrti još nije ustanovljena - navodi se u izvještaju UN-a.

Komentari
Broj komentara:0