Vidite prvi

povećana smrtnost djece

Upozorenje UNHCR-a o poduzimanju hitne prevencije za zaštitu djece

Autor:Prvi.tv
Objava:20.9.2018. 9:51
Upozorenje UNHCR-a o poduzimanju hitne prevencije za zaštitu djece
Učitavanje medija preglednika ...

Ujedinjeni narodi priopćili su da je tijekom prošle godine u svijetu umrlo 6,3 milijuna djece u dobi ispod 15 godina, te da je veliki broj uzročnika smrtnosti mogao biti spriječen.

U objavljenom izvještaju Fonda UN-a za djecu (UNHCR) stoji da je u svijetu umiralo jedno dijete u prosjeku svakih pet sekundi prošle godine.

Riječ je o izvještaju koji je sačinjen korištenjem podataka Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), Svjetske banke (WB) i Ureda UN-a za populaciju.

"Velika većina smrtnih slučajeva, odnosno 5,4 milijuna slučajeva, odnosila se na djecu u dobi do pet godina, a polovina tih smrtnih slučajeva odnosila se na novorođenčad", navodi UNHCR.

Ozbiljno upozorenje stiže iz UNHCR-a u kojemu prognoziraju da će 56 miliona djece mlađe od pet godina umrijeti u narednih 12 godina ukoliko se ne poduzmu hitne mjere prevencije.

"Napravili smo veliki progres u spašavanju djece od 1990. godine do sada, ali milijuni mališana i dalje umiru zbog onog što jesu i zbog mjesta u kojem su rođeni. Jednostavnim rješenjima, kao što su opskrba lijekovima, čistom vodom, strujom i vakcinama, možemo promijeniti tu surovu realnost za svu djecu", kazao je zvaničnik UNHCR-a Laurence Chandy.

Više od polovine ukupnih smrtnih slučajeva djece u dobi do pet godina registrirano je u Subsaharskoj Africi, dok je 30 posto u zemljama Južne Azije.

"U zemljama Subsaharske Afrike svako trinaesto dijete umre prije svoje petnaeste godine", navodi se u priopćenju.

Iz UNHCR-a također, javljaju da je uzroke većine smrtnih slučajeva mališana do pet godina starosti bilo moguće otkloniti. Komplikacije pri porodu, upala pluća, dijareja, malarija su najčešći otklonjivi uzroci smrti djece.

 

Komentari
Broj komentara:0