Vidite prvi

OPORBA ŽESTOKO KRITIZIRA TSIPRASA

Unatoč prosvjedima tisuća građana, grčki parlament donio nove mjere štednje

Autor:Prvi.tv
Objava:19.5.2017. 11:49
Unatoč prosvjedima tisuća građana, grčki parlament donio nove mjere štednje
Učitavanje medija preglednika ...

Vladajuća koalicija stranaka Syriza i Anel  donijela je nove, oštre mjere štednje koje zahtijevaju grčki kreditori, u jeku žestokih reakcija oporbe i prosvjeda tisuća građana ispred zgrade parlamenta. 

Svih 153 zastupnika iz dviju vladajućih stranaka glasovali su za mjere, dok je ostatak od ukupno 380 zastupnika bilo protiv, ili suzdržano.

Ispred zgrade parlamenta građani i sindikati prosvjedovali su protiv viših poreza i smanjenja mirovina i plaća, kao i protiv promjena u radnom zakonu. Tisuće prosvjednika uzvikivalo je protiv mjera štednje i protiv vlade.

Prosvjedi su bili mirni sve do 21 sat kad je skupina prosvjednika počela bacati molotovljeve koktele, što je izazvalo manji požar kod Spomenika neznanom vojniku.

Premijer Alexis Tsipras i čelnik vodeće oporbene stranke Nova Democratija Kyriakos Mitsotakis razmjenjivali su međusobne optužbe nazivajući jedan drugoga lašcima. Tsipras tvrdi kako je Mitsotakis je stao na stranu kreditora tijekom pregovora, a njegovi protivnici poručili su premijeru kako je njegova dvogodišnja vladavina uništila grčko gospodarstvo i gurnula je Grčku u siromaštvo, tražeći njegovu ostavku.

Sve oporbene stranke žestoko kritiziraju nove mjere i optužuju premijera da je prevario grčki narod, poručujući mu kako zemlja izlazi iz gospodarske krize, a činjenica je kako Grčka tone u sve dublju recesiju.

 

Komentari
Broj komentara:0