Vidite prvi

u gradu attarebu

Ubijena 53 civila u zračnom udaru u Siriji u "zoni deeskalacije"

Autor:Prvi.tv
Objava:14.11.2017. 10:30
Ubijena 53 civila u zračnom udaru u Siriji u zoni deeskalacije
Učitavanje medija preglednika ...

Najmanje 53 osobe su ubijene u zračnim udarima po pijaci u sjevernom sirijskom gradu koji je dio takozvane "zone deeskalacije", saopćila je posmatračka grupa u ponedjeljak navečer. 

Pijaca u gradu Attarebu pod pobunjeničkom kontrolom, zapadno od Aleppa, pogođena je u najmanje tri udara, priopćila je Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sjedištem u Britaniji, dodajući kako nije jasno da li su napade izveli sirijski ili njihovi saveznički ruski borbeni avioni.

Lokalni aktivisti postavili su na iternetu fotografije masovnih razaranja i poginulih muškaraca, žena i djece. Također su postavili snimke uspaničenih civila kako prenose teške ranjenike. Petero djece je među poginulima, navodi Opservatorija.

"Zone deeskalacije" uspostavljene su u ovoj godini u okviru sporazuma potpisanog između saveznice sirijske vlade, Rusije, i Turske, jedne od najvećih saveznica opozicije.

One bi trebale pružiti utočište civilima, dok se od obje strane očekuje da se suzdrže od neprijateljstava.

Pobunjenici još drže neke oblasti u ruralnim dijelovima zapadno od Aleppa, iako je vlada preuzela punu kontrolu nad gradom u prosincu prošle godine, prenosi dpa.

Komentari
Broj komentara:0