Vidite prvi

svijet

U Argentini nije prošao zakon o legalizaciji pobačaja

Autor:Prvi.tv
Objava:9.8.2018. 17:52
U Argentini nije prošao zakon o legalizaciji pobačaja
Učitavanje medija preglednika ...

Senat je s 38 glasova protiv i 31 za glasao protiv prijedloga kojim bi se legaliziralo pravo žena na abortus do 14 tjedna trudnoće. Zakon je u lipnju tijesno prošao u donjem domu parlamenta, prenosi HRT.

Postojeći zakon omogućuje pobačaj samo u slučaju silovanja i opasnosti za zdravlje majke.

Obitelji i pripadnici svećenstva okupili su se pred zgradom parlamenta i dočekali rezultat glasanja u tri sati ujutro, mašući plavim maramama i argentinskim zastavama u znak potpore stajalištu Katoličke crkve u domovini pape Franje.
"Glasanje je pokazalo da je Argentina još uvijek država koja štiti obiteljske vrijednosti", rekla je aktivistica Victoria Osuna (32).

Pristaše abortusa, noseći zelene marame koje su postale simbol pokreta, također su do kraja rasprave ostali na ulicama Buenos Airesa, unatoč snažnom vjetru i kiši.

Brojni su od sinoć kampirali pred Nacionalnim kongresom. "I dalje sam optimistična. Ako nije prošao danas, proći će sutra", rekla je Natalia Carol (23). "Ovo još nije gotovo".

Urugvaj i Kuba jedine su zemlje Latinske Amerike koje su legalizirale pobačaj.
Brazilski vrhovni sud tek treba odlučiti o ustavnosti postojećeg zakona koji dopušta prekid trudnoće samo u slučaju silovanja, deformacije fetusa i ugroženosti života majke.

Uoči glasanja u senatu, argentinski predsjednik Mauricio Macri nazvao je javnu raspravu "pobjedom demokracije". Istaknuo je da je on osobno protiv abortusa, ali da će potpisati zakon ako ga parlament usvoji.

U Argentini se godišnje obavi 350.000 ilegalnih pobačaja, pokazuju podaci ministarstva zdravstva, no međunarodne nevladine organizacije kažu da je broj vjerojatno veći.

Dnevnik.ba

Komentari
Broj komentara:0