Vidite prvi

američki predsjednik

Trump priznao Jeruzalem kao izraelsku prijestolnicu

Autor:Prvi.tv
Objava:6.12.2017. 20:51
Trump priznao Jeruzalem kao izraelsku prijestolnicu
Učitavanje medija preglednika ...

Predsjednik Donald Trump u srijedu je poništio višestoljetnu američku politiku i priznao je Jeruzalem kao prijestolnicu Izraela, uprkos upozorenjima širom svijeta da ta gesta dodatno jača napetosti između Izraela i Palestinaca.

U govoru u Bijeloj Kući, Trump je izjavio da će njegova administracija također pokrenuti proces izmještanja američkog veleposlanstva iz Tel Aviva u Jerusalem, za koji se očekuje da bi mogao potrajati godinama.

Status Jeruzalema - grada s mjestima podjednako svetim za muslimansku, židovsku i kršćansku religiju - jedno je od najspornijih pitanja u dugotrajnom bliskoistočnom mirovnom procesu.

Izrael smatra grad svojom vječnom i nedjeljivom prijestolnicom i želi da sva veleposlanstva budu smještene u njemu. Palestinci žele da prijestolnica neovisne palestinske države bude u istočnom dijelu grada, koji je Izrael zauzeo u bliskoistočnom ratu 1967. godine i koji je kasnije anektirao u potezu koji nikada nije priznala međunarodna zajednica.

Trumpova odluka vjerovatno će udovoljiti njegovim ključnim pristalicama - republikanskim konzervativcima i evangelističkim kršćanima koji čine značajan dio njegove političke baze.

Trumpovi savjetnici izjavili su da taj potez odražava realnost Jerusalema kao središta židovske vjere i činjenice da je grad sjedište izraelske vlade.

Trump je nazvao svoju odluku "dugo odgađanim" korakom ka unapređenju mirovnog procesa.

- Odlučio sam kako je vrijeme da službeno priznam Jeruzalem kao prijestolnicu Izraela. Dok su prethodni predsjednici davali to veliko obećanje u predizbornim kampanjama, oni ga nisu uspjeli ispuniti. Danas ga ja ispunjavam - izjavio je Trump. 

Trump je djelovao na osnovu zakona iz 1995. koji zahtijeva od Sjedinjenih Država da izmjeste veleposlanstvo u Jeruzalem. Njegovi prethodnici, Bill Clinton, George W. Bush i Barack Obama, uporno su odgađali takvu odluku iz straha da pojačaju napetosti na Bliskom istoku, prenosi Reuters.

Komentari
Broj komentara:0