Vidite prvi

BRUXELLES

Trump nakon sastanka s Merkel u Bruxellesu izjavio da oni imaju dobar odnos

Autor:Prvi.tv
Objava:12.7.2018. 9:09
Trump nakon sastanka s Merkel u Bruxellesu izjavio da oni imaju dobar odnos
Učitavanje medija preglednika ...

Američki predsjednik Donald Trump predložio je saveznicima u NATO-u da povećaju obrambene budžete na četiri posto BDP-a, dvostruko više od ranije zacrtanog cilja od dva posto.

Članice NATO zacrtale su na samitu u Walesu 2014. da će u sljedećih deset godina podići izdvajanje za obranu na dva posto BDP-a. Taj cilj po najnovijim podacima ispunjava osam država članica: Sjedinjene Države, Velika Britanija, Grčka, Estonija. Latvija, Litva, Poljska i Rumunjska.

Trump  je izjavio da članice NATO-a moraju uplatiti odmah dva posto svog BDP-a za ulaganja u vojsku, povezujući to pitanje s trgovinom i energetikom na svom Twitter postu dok je sudjelovao samitu u Bruxellesu.

- Kakva korist za Njemačku što plaća Rusiji milijarde dolara za plis i energente? SAD plaćaju europsku zaštitu. Morate plaćati dva posto BDP-a odmah, ne do 2025. godine - dodao je američki predsjednik, prenosi Reuters.

Nekoliko sati nakon što je oštro napao Njemačku, američki predsjednik Donald Trump sastao se na marginama sastanka na vrhu zemalja članica NATO-a s kancelarkom Angelom Merkel i izjavio da ima vrlo dobre odnose s njom.

Merkel je rekla da su razgovarali o migracijama te da je Njemačka "dobar partner" Sjedinjenim Državama. Tijekom radnog doručka u srijedu ujutro s generalnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom, Trump je oštro napao Njemačku, posebno se okomivši na plinovod Sjeverni tok II zbog čega je, kako je rekao, Njemačka postala zarobljenik Rusije.

Čelnici zemalja članica NATO-a  u srijedu su, prvog dana samita, pozvali Makedoniju da počne pregovore o članstvu u Sjevernoatlantskom savezu, čija bi članica mogla postati kada se definitivno potvrdi promjena imena zemlje dogovorena s Grčkom. Grčka i makedonska vlada postigle su sredinom prošlog mjeseca dogovor oko imena Makedonije, koja bi se po novome trebala zvati Sjeverna Makedonija. Makedonija čeka pozivnicu za članstvo u NATO-u od 2008. godine, a od 2005. početak pregovora s Europskom unijom, što još nije na vidiku.

Komentari
Broj komentara:0