Vidite prvi

PREMINUO U 101.GODINI

Tko će naslijediti bogatstvo Davida Rockefellera?

Autor:Prvi.tv
Objava:20.3.2017. 21:53
Tko će naslijediti bogatstvo Davida Rockefellera?
Učitavanje medija preglednika ...

Nakon što je milijarder i bankar David Rockefeller preminuo u 101. godini, počela su raspitivanja što će se dogoditi s njegovim bogatstvom s obzirom da je član posljednje generacije svjetski poznate obitelji.
Prema podacima časopisa Forbes, vrijednost njegove imovine je oko tri milijarde dolara. Kada je obilježavao 100. rođendan poklonio je 404 hektara zemlje nacionalnom parku u Maineu.

Donirao je i 150 milijuna dolara Muzeju moderne umjetnosti u Manhattanu. Njegova majka je bila jedna od suosnivačica muzeja. Sveučilištu Harvard donirao je 2008. godine 100 milijuna dolara.

Prema navodima američkih medija, Rockefeller je u svom testamentu naveo kako će 100 milijuna dolara ostaviti upravo muzeju, 100 milijuna Sveučilištu Harvard na kojem je diplomirao i 100 milijuna dolara Sveučilištu Rockefeller koje je osnovao njegov djed.

Pretpostavlja se da će i ostatak novca biti raspodijeljen organizacijama, te u obiteljske fondove za njegovo šestero djece.

Oni koji su ga poznavali govorili su kako je "čovjek široke ruke" i često je davao velike sume u donacije.

David je bio šesto dijete Johna D. Rockefellera Jr. i unuk suosnivača tvrtke Standard Oil, slavnog Johna D. Rockefellera. John je bio prvi svjetski milijarder 1916. godine. Kada je 1937. godine preminuo, njegovo bogatstvo je iznosilo 1,5 posto ukupne američke ekonomije.

Najpoznatiji iz dinastije Rockefellera bio je Neslon, guverner New Yorka u utrci za predsjednika koji je kratko obnašao funkciju potpredsjednika. Whitrop Rockefeller bio je guverner Arkansasa. David nije volio privlačiti pažnju javnosti i nikada nije radio u državnoj službi. Među njegovim najvrijednijim postignućima je projekt koji je doveo do stvaranja Svjetskog trgovinskog centra.

Radio je vrijedno, putovao i govorio kao prvak prosvijećenog kapitalizma. Hvalio je kapitalizam smatrajući da je to nešto najbolje što se moglo dogoditi svijetu.

Diplomirao je 1936. godine na Harvardu, a doktorirao na Sveučilištu u Chicagu 1940. godine. Služio je vojsku u Drugom svjetskom ratu, a onda je počeo raditi u banci Chase. Tada se pokazao kao dobar menadžer. Imenovan je za direktora banke. Umirovio se u 1981. godine nakon 35-godišnje karijere.

U javnosti nikada nije govorio koliko je imao novca niti koliko je poreza platio. Tijekom života susreo se sa 200 vođa u 100 zemalja i često su se prema njemu odnosila kao da je predsjednik, prenio je Klix.

Njegova banka, bivša Chase, a danas JPMorgan Chase & Co. bila je prva američka banka koja je otvorila urede u Kini i Sovjetskom savezu te prva u Egiptu nakon Suetske krize.

Volio je umjetnost i njegove kolekcije slika i skulptura vrijede oko 500 milijuna dolara.

Zbog toga što je bio veliki filantrop, dobio je najveću građansku nagradu Predsjedničku medalju slobode 1998. godine.

Vjenčao se 1940. godine s Margareth McGarth i imao šestero djece: Davida Jr., Richarda, Abby, Nevu, Margaret i Eileen. Supruga mu je preminula 1996. godine.

Komentari
Broj komentara:0