Vidite prvi
prvi cestitka 970*90

DUGOVI

Svjetsko prvenstvo u Rusiji: Očajni graditelji stadiona još nisu isplaćeni

Autor:Prvi.tv
Objava:10.8.2018. 8:23
Svjetsko prvenstvo u Rusiji: Očajni graditelji stadiona još nisu isplaćeni
Učitavanje medija preglednika ...

Novi stadion od 45.000 sjedala, koji je izgrađen na ušću rijeka Volge i Oke za ovogodišnje FIFA Svjetsko prvenstvo, koštao je 17 milijardi rubalja (oko 268 milijona dolara), prema službenim ruskim podacima.

Međutim, oko 100 radnika koji su radili na pripremi ovog zdanja za veliki dan Rusije na međunarodnoj sceni žele da ta cijena poraste za još oko 50 milijuna rubalja (790.000 dolara). To je iznos koji im, kako kažu, podizvođač radova ASP i dalje duguje, piše Radio Slobodna Europa.

Mnoge od njih kašnjenje isplata dovelo je do dugova, ogorčenja, kao i do teških životnih okolnosti.

"ASP mi je uništio život", kaže radnik Stanislav Sukhoparov za RFE . "Zbog neizmirenih plata sam se razveo, nisam imao čime da izdržavam svoju obitelj, i to je bio glavni razlog za razvod."

On je, kako kaže, završio u "dugovima i duguje puno novca nekim prijateljima".

Tužitelji u Nižnjem Novgorodu rekli su radnicima da su njihove ruke vezane, jer tvrtka na koju se optužbe odnose nije registrirana u gradu. Slučaj je, navodno, proslijeđen Moskvi.

"Kašnjenje sa plaćanjem počelo je u siječnju", kaže graditelj Stanislav Sukhoparov, koji je u veljači 2017. počeo da radi za ASP. "U početku je to bilo tri tjedna, a onda mjesec dana. Na kraju došli smo do toga da nas ASP nije platio četiri mjeseca. Do danas, nismo vidjeli novac. "

Kaže da ne dobija nikakav odgovor kada pokuša da pozove osobu koja ga je angažirala i koja mu je - na početku - platila.

"Predugo čekam"

RSE je razgovarala s tim čovjekom, Aleskandrom Makejevim, koji kaže da i dalje radi za ASP iako mu tvrtka duguje novac. "Ja ne isplaćujem plate", kaže on. "Ja sam zadužen za instalacijski rad. Ja, baš kao i svi ostali, sjedim ovdje, čekam, ni ja nisam plaćen od travnja."

Kaže da je za ta plaćanja zadužen ASP u Moskvi. "Ali problem je sa generalnim izvođačem, Stroitransgazom, oni ne ispunjavaju određene forme i ne proslijeđuju novac".

Makejev poziva da se ASP može suočiti sa nelikvidnošću.

Stroitransgaz je odbio da komentira ove navode i sva pitanja je proslijedio na ASP. ASP je u vlasništvu čovjeka po imenu Aleksandr Afinogenov, koji se takođe vodi, u službenim dokumentima, kao vlasnik tri druge firme. Na brojeve telefona u sve četiri tvrtke niko nije odgovarao.

Međutim, radnici smatraju da je Makejev odgovoran. "Ja sam se dogovorio sa Makejevim", kaže bivši instalater ASP-a Aleksandr Bariškin. "Napravio je tim koji je radio na stadionu i dogovorio plate i uslove života, unajmio nas i bio vođa našeg tima, a onda smo otpušteni po njegovim naređenjima."

Kaže da su njegovom timu od sedam radnika dugovani milijoni rubalja, ali da je iznos "ne manji od 50 milijona rubalja kada se doda još 100 ljudi koji su radili na stadionu i nijedan od njih ... nije bio u potpunosti plaćen".

"Radili smo pošteno i svi su bili zadovoljni", rekao je Bariškin za RSE. "Guverner Nižnje Novgorodske oblasti i drugi visoki službenici prihvatili su stadion, ali to nam nije donijelo ništa dobro."

Mala zahvalnost

Objekat sa gotovo 45.000 sjedala može se pohvaliti prisustvom najmanje 40.000 gledatelja za svaku od šest utakmica Svjetskog prvenstva čiji je domaćin u lipnju i srpnju bio Nižnji Novgorod.

Ovaj događaj je tumačen kao veliki marketinški uspjeh za Rusiju i njenog predsjednika Vladimira Putina. I Rusija i Putin suočili su se sa međunarodnom izolacijom zbog ruske invazije na Ukrajinu 2014. godine, a poslužio je i kao odgovor Moskve na dokaze o "sistemskom i od strane države sponzorisanom" dopingu u sportu, kao i na trovanje ruskim kemijskim agensom bivšeg špijuna i njegove kćerke u Ujedinjenom Kraljevstvu, i druge navode.

"Nedavno je Vladimir Putin na televiziji rekao da je zahvalan svima koji su sudjelovali u izgradnji svih stadiona za Svjetsko prvenstvo", kaže Bariškin. "Naravno, bilo je lijepo to čuti. Ali gdje je financijska zahvalnost?"

Prema službenim podacima, Rusija je potrošila 10,7 milijardi dolara kao domaćin Svjetskog prvenstva od 14. do 15. srpnja 2018. godine, prenosi Klix.ba.

Komentari
Broj komentara:0