Vidite prvi

REZULTAT ISTRAŽIVANJA

Svaka treća Šveđanka se osjeća nesigurno zbog učestalih seksualnih napada

Autor:Prvi.tv
Objava:12.1.2017. 7:45
Svaka treća Šveđanka se osjeća nesigurno zbog učestalih seksualnih napada
Učitavanje medija preglednika ...

U Švedskoj, koja se nekoć smatrala jednom od najsigurnijih svjetskih država, prema najnovijim istraživanjima, svaka treća žena osjeća se nesigurno na tamošnjim ulicama budući da se unazad tri godine udvostručio broj seksualnih napada.

Prema švedskom Nacionalnom vijeću za prevenciju kriminala (Brå), bojazan među građanima za osobnu sigurnost raste već gotovo desetak godina, a broj zločina povezanih sa seksualnim napadima dosegao je vrhunac prošle godine, što posebno brine djevojke te starije žene u Švedskoj. Prema najnovijim istraživanjima spomenutog vijeća, čak 12 posto Šveđanki uopće ne želi izaći na ulice bez pratnje, a zabilježen je i značajan porast straha za sigurnost kod muškaraca, pa se tako dva posto Šveđana uopće ne osjeća sigurno na tamošnjim ulicama, prenosi Tportal.hr

'Rezultati istraživanja zapanjujući su', kazao je glavni ravnatelj Nacionalnog vijeća za prevenciju kriminala Erik Wennerström za švedsku državnu televiziju SVT, i dodao kako se zbog porasta kriminala dio stanovnika Švedske odlučuju na izolaciju i rjeđe izlaske iz stana.

Wennerström je nadodao kako je značajno palo i povjerenje Šveđana u pravosudni sustav, a s njegovom tvrdnjom slaže se i predsjednica švedskog Odbora za pravosuđe Beatrice Ask koja ističe kako su to znaci da policija svakodnevno gubi bitku s kriminalcima, što značajno dovodi do porasta osjećaja nesigurnosti koji je dodatno narastao nakon nekoliko slučajeva seksualnog zlostavljanja Šveđanki koje su počinili imigranti.

Zabrinut je i ministar unutarnjih poslova Anders Ygeman koji je najavio dodatne mjere kako bi se stanovnici Švedske ponovno osjećali sigurnima. Među sigurnosnim mjerama, ističe Ygeman, ističu se pojačane kontrole područja u kojima je zabilježen porast kriminala te postavljanje dodatnih nadzornih kamera u takvim područjima.

Švedska državna televizija ističe kako porastu straha itekako doprinosi podatak da gotovo svaki treći kriminalac rođen izvan Švedske od njih četiri u razdoblju nakon odsluženja kazne i prije deportacije nestane iz vidokruga policije, a dodatan problem izaziva i to što sve više država iz kojih potječu počinitelji zločina više ih ne želi primiti natrag pa švedske vlasti ne znaju što s njima.

Komentari
Broj komentara:0