Vidite prvi

ČELNIK NATO-A

Stoltenberg otputovao u prvi posjet Washingtonu od Trumpovog izbora

Autor:Prvi.tv
Objava:20.3.2017. 18:43
Stoltenberg otputovao u prvi posjet Washingtonu od Trumpovog izbora
Učitavanje medija preglednika ...

Čelnik NATO-a Jens Stoltenberg u ponedjeljak je otputovao u prvi službeni posjet Washingtonu otkako je predsjednik Donald Trump izabran, i razgovarat će s visokim dužnosnicima o poražavanju radikalne grupe Islamska država, priopćio je njegov ured.

Stoltenberg će se u utorak sastati s ministrom obrane Jamesom Mattisom a potom i s ministrima vanjskih poslova zemalja članica koalicije pod američkim vodstvom protiv Islamske države, navodi njegov ured u priopćenju.

On će također održati niz još nekonkretiziranih sastanaka tijekom posjete koja počinje u ponedjeljak navečer i završava se u utorak, dodaje ured.

Tijekom posjete sjedištu NATO-a u Bruxellesu prošlog mjeseca, američki potpredsjednik Mike Pence izjavio je kako Trump očekuje od NATO saveznika da ostvare istinski napredak do kraja godine ka ispunjenju ciljne cifre o ulaganjima u odbranu koju su dogovorili saveznici.

Transatlanski vojni savez u 2014. godini postavio je cilj povećanih ulaganja u vojsku od dva posto BDP-a  tijekom jednog desetljeća.

Do sada su od 28 država članica NATO-a samo Sjedinjene Države, Britanija, Poljska, Grčka i Estonija ispunile ciljnu cifru od dva posto. 

Mattis je uputio sličnu podršku na sastanku ministara obrane NATO-a tjedan dana ranije, rekavši da bi Washington mogao "ublažiti" svoja obavezivanja ukoliko saveznici ne ispune svoja, prenosi AFP.

Komentari
Broj komentara:0