Vidite prvi

Namjerno zakopan

STAR 2000 GODINA: Otkriven luksuzni dom rimskog vojnog zapovjednika

Autor:Prvi.tv
Objava:10.3.2018. 18:29
STAR 2000 GODINA: Otkriven luksuzni dom rimskog vojnog zapovjednika
Učitavanje medija preglednika ...

Tijekom radova na proširenju sustava podzemne željeznice Rima radnici su naišli na ruševine prostrane luksuzne vile rimskog vojnog zapovjednika stare gotovo dvije tisuće godina, piše Daily Mail.

14 prostorija i unutarnje dvorište

Arheolozi koji rade na iskopinama pronađenim na gradilištu Linije C rimskog metroa otkrili su kuću, ili domus, iz drugog stoljeća, tik uz vojarnu iskopanu još 2016.

Bogato ukrašena vila sjajno je očuvana, s mozaikom geometrijskog dizajna, mramornim podovima i freskama na zidovima.

Domus je pronađen 12 metara ispod gradske površine, a uključuje najmanje 14 prostorija, te fontanu i središnje dvorište. Jedna od prostorija bila je grijana.

Na istoj su dubini pronađeni i temelji druge građevine, otprilike iste veličine ali s više spartanskom unutrašnjošću. Stručnjaci smatraju kako je vjerojatno služila kao skladište.

Arheolozi kažu kako su iznenađeni otkrićem, kao i kako je dobro očuvano. "Nismo očekivali da ćemo zateći kuću sa središnjim dvorištem", rekla je Simona Morretta.

"Dekoracije su uglavnom netaknute, kako na podovima tako i na zidovima. Imamo još četiri metra za iskopati. Nemamo pojma što ćemo pronaći."

Namjerno zakopan

Zidovi domusa visoki su oko 1,5 metara, a sobe su bile ispunjene zemljom. Stručnjaci vjeruju kako je dom bio namjerno zakopan u trećem stoljeću, prije nego što je 271. car Aurelijan započeo s izgradnjom zidova koji bi štitili grad.

Iskapanje je otkrilo i neke rijetke drvene artefakte. Radi se o drvenim okvirima sličnim današnjim koji se koriste za polaganje i izgradnju temelja, kao i drvene potporne grede.

Stručnjaci kažu kako je ovo jedinstveno nalazište otkriveno zahvaljujući neuobičajeno dubokom iskapanju koje se vršilo za potrebe sustava podzemne željeznice.

Ruševine i blago koje sadrže biti će premještene drugdje, te će se privremeno čuvati u posebnim kontejnerima, tako da se može nastaviti bušenje tunela.

Radovi na izgradnji novih postaja Linije C rimskog metroa kasne već godinama, a jedan od razloga su i prekidi zbog iskapanja drevnik ruševina. No duge zastoje su prouzročili i birokracija i korupcijski skandali.

Komentari
Broj komentara:0