Vidite prvi

opsada

Sirijska vojska opkolila dva grada u Istočnoj Guti

Autor:Prvi.tv
Objava:10.3.2018. 16:40
Sirijska vojska opkolila dva grada u Istočnoj Guti
Učitavanje medija preglednika ...

Kako prenosi Index sirijska vojska presjekla je cestu između gradova Dume i Haraste i tako ih izolirala u posljednjoj pobunjeničkoj enklavi Istočnoj Guti, a na drugoj bojišnici u Siriji Turska je u ofenzivi protiv milicije YPG najavila nastavak ofenzive prema gradu Kobaneu i kritizirala NATO jer joj ne pritječe u pomoć.

"Izolirali su Dumu od ostatka Istočne Gute, pošto su preuzeli nadzor nad cestom koja povezuje taj grad s Harastom na zapadu i lokalitetom Misrabom na jugu", objavio je Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR).

Podjela istočne Gute

"Režimske snage uspjele su podijeliti istočnu Gutu na tri dijela: Dumu i njezino predgrađe na sjeveru, Harastu na zapadu, a ostatak su južni lokaliteti", navodi Opservatorij.

Izvjestitelj agencije AFP javlja da je poslijepodne Duma bila izložena zračnim i topničkim napadima.

Snage sirijskog predsjednika Bašara al Asada pokušavaju ofenzivom velikih razmjera osvojiti to posljednje područje koje pobunjenici drže gotovo na vratima Damaska i već su preuzele više od polovice enklave koja ima 100 km četvornih.

Dok se međunarodna zajednica pokazala nemoćna da zaustavi krvoproliće, uz potporu svog ruskog saveznika sirijski režim odlučan je osvojiti to pobunjeničko uporište u kojem je oko 400.000 stanovnika opkoljeno od 2013.

Zbog bombardiranja vozila hitne pomoći teško se uspijevaju probiti do bolnica kako bi prevezli ranjene.

Pobijeno 976 civila

Ofenziva je počela zračnom kampanjom rijetko viđena intenziteta čak i za Siriju koja od 15. ožujka 2011., trpi rat s više od 340.000 žrtava. Nakon zračne kampanje slijedili su kopneni napadi prorežimskih snaga i njihovih saveznika.

U tri tjedna ubijeno je 976 civila od kojih 208 djece, a ranjenih je više od 4300, navodi SOHR.

Pobunjeničke skupine pokušale su, bez uspjeha, kontraofenzivu sve do subote kada su krenule u povlačenje pod kišom bombi.

Sirijski režim pokušava od početka sukoba držati opkoljena pobunjenička područja, ako treba i izgladnjivanjem stanovništva kao što je bio slučaj s gradom Madaja krajem 2015., a zatim kreću u zračnu ofenzivu nakon koje slijedi kopnena kako bi uporišta konačno pala.

Od 18. veljače samo su dva konvoja pomoći mogla ući u Gutu kako bi dopremila potrepštine za opkoljene civile i to zahvaljujući svakodnevnim prekidima vatre u trajanju pet sati koje je jednostrano proglasila Rusija.

Rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a o jednomjesečnom prekidu vatre ostala je mrtvo slovo na papiru.

Komentari
Broj komentara:0