Vidite prvi

svijet

Ruske vlasti zatvorile Muzej gulaga

Autor:Prvi.tv
Objava:21.7.2018. 18:52
Ruske vlasti zatvorile Muzej gulaga
Učitavanje medija preglednika ...

Muzej posvećen povijesti gulaga u ruskom gradu Joškar-Oli zatvorile su vlasti pozivajući se na zapušteno stanje zgrade, izjavio je u petak direktor muzeja Nikolaj Arakčejev. "Više nemamo pristup muzeju. Jučer se dogodio pokušaj uklanjanja izloženih predmeta, vjerojatno na zahtjev gradske uprave", kazao je.

Lokalno ministarstvo kulture nije moglo neposredno dati službeni komentar. 
"Zgrada nije obnavljanja od 1835. Predstavlja opasnost za posjetitelje", rekao je neimenovani izvor unutar tog ministarstva. 

Te je tvrdnje odbacio direktor muzeja, koji smatra da jedino krov zahtijeva popravak. 

Arakčejev, nekadašnje vojno lice i otac osmero djece, radio je više godina u lokalnom ogranku nevladine organizacije Memorial, specijalizirane za ljudska prava i represiju u sovjetsko doba. 

Tajna naredba: Rusija uništava arhive o gulazima

Nakon pada SSSR-a bavi se potragom za ostacima žrtava staljinističke represije u lokalnim šumama, gdje su ih stotine strijeljane. Arakčejev smatra da njegove aktivnosti smetaju vlastima. 

"Žele uništiti muzej koji je izvor povijesne istine i slobode", ocijenio je. Muzej je smješten u rezidenciji jednog od najbogatijih ruskih trgovaca 19.  stoljeća Vasilija Buligina, koja je naknadno postala sjedište lokalne sovjetske tajne policije odgovorne za čistke u doba Staljina. 

"Žrtve represija ondje su mučene i strijeljane. Zidovi muzeja natopljeni su krvlju. Posjetitelji izlaze zgroženi", ispričao je Arakčejev.
    
//hrt.hr//

 

Komentari
Broj komentara:0