Vidite prvi

HAAG

Rusija mora platiti 159 miljuna dolara ukrajinskim kompanijama

Autor:Prvi.tv
Objava:14.5.2018. 17:56
Rusija mora platiti 159 miljuna dolara ukrajinskim kompanijama
Učitavanje medija preglednika ...

Stalni arbitražni sud u Hagu donio je odluku po kojoj je Rusija odgovorna za oduzimanje imovine ukrajinskih kompanija na Krimu.

Arbitri Rusku Federaciju smatraju odgovornom za oduzimanje imovine i nekretnina na Krimu nakon okupacije 2014. godine. Sud je Ruskoj Federaciji naredio da plati oko 159 milijuna dolara odštete u korist 18 ukrajinskih kompanija i jedne fizičke osobe, te da plati sudske troškove, priopćeno je iz ukrajinske ambasade u BiH.

Zamjenica ukrajinskog ministra vanjskih poslova Olena Zerkal ovu odluku Haškog suda je nazvala prvom pobjedom unutar pravnog okvira čiji je cilj vraćanje ukrajinske imovine na Krimu.

- Ova nezakonita okupacija ima svoju cijenu. Teret agresije će postajati sve veći za Rusiju – kazala je Zerkal.

Ona je podsjetila da se na međunarodnim sudovima nalazi više slučajeva koji se tiču ukrajinskih kompanija, kao što su Naftogaz, Oschadbank, Ukrnafta i PrivatBank.

- Dinamika razmatranja ovih slučajeva dobiva na snazi. Ovog mjeseca se održavaju saslušanja u vezi slučaja Naftogaza, a čeka se odluka o Oschadbanki – dodala je Zerkal, istikući da broj kompanija koje pripremaju slične tužbe raste. Iz Naftogaza su već rekli da čekaju odluku Haškog tribunala koja bi trebala biti donesena u prvom tromjesečju 2019. godine na osnovu njihove tužbe protiv Rusije za isplatu oko 8 milijardi štete koja je ovoj kompaniji nanesena aneksijom Krima.

Komentari
Broj komentara:0