Vidite prvi

IZBORI U SAD-U

Republikanci dobili Senat, Colorado gay guvernera, a Kongres prve muslimanke

Autor:Prvi.tv
Objava:7.11.2018. 7:42
Republikanci dobili Senat, Colorado gay guvernera, a Kongres prve muslimanke
Učitavanje medija preglednika ...

Amerikanci su u utorak u velikom broju izašli na izbore za Kongres koji se održavaju na polovici predsjedničkog mandata, dvije godine nakon pobjede Donalda Trumpa na izborima za Bijelu kuću. Ovi se izbori smatraju nekom vrstom referenduma o predsjedniku.

Izborima na polovici mandata obično se ne odazove veliki broj građana s pravom glasa, no sada je najmanje 38 milijuna Amerikanaca glasalo unaprijed, osobno ili poštom, što je za 40 posto više nego na izborima 2014.

Američko ministarstvo unutarnjih poslova potvrdilo je da je bilo tehničkih teškoća s uređajima za glasanje na biralištima, ali je naglasilo da to nije omelo birače. Demokrati međutim strahuju da se suptilno pokušava smanjiti broj crnačkih glasova, prenose agencije. 

Udruženje stotinjak skupina, koje je uspostavilo telefonsku liniju za dojavu o nepravilnostima pri glasovanju, kazalo je novinarima da su problemi sa strojevima za glasanje prijavljeni u najmanje 12 država do podneva po američkom vremenu, piše Reuters. Glasači su zbog nedovoljnog broja strojeva čekali satima u redovima.

Američki Zastupnički dom dobit će demokratsku većinu, dok će republikanci američkog predsjednika Donalda Trumpa zadržati kontrolu nad Senatom, objavili su američki mediji. Takvi su rezultati u skladu s predizbornim anketama i analizama.

Republikanci su dosad kontrolirali Kongres. U Senatu su imali tijesnu većinu (51 senator prema 49 demokratskih), a veću u Zastupničkom domu (236 zastupnika prema 193 demokratskih, uz šest praznih mjesta).

Kompletan sastav Zastupnički doma i Senata bit će poznati tek nakon što se zatvore birališta širom zemlje i dođu rezultati. Procjene su da će demokrati dobiti 229 mjesta, a republikanci 206 u Zastupničkom domu.

Guverner Colorada bit će demokrat Jared Polis, koji se javno izjašnjava da je gay. Kako piše CNN, to je prvi američki gay guverner.  Rashida Tlaib i Ilhan Omar bit će prve Muslimanke u Kongresu. Rashida Tlaib je demokratkinja iz Michigana, a Ilhan Omar iz Minnesote, piše Index.hr.

Komentari
Broj komentara:0