Vidite prvi
prvi cestitka 970*90

Katalonski čelnik

Puigdemont: Neovisnost Katalonije nije jedino rješenje, postoje i druga rješenja

Autor:Prvi.tv
Objava:13.11.2017. 20:35
Puigdemont: Neovisnost Katalonije nije jedino rješenje, postoje i druga rješenja
Učitavanje medija preglednika ...

Svrgnuti katalonski predsjednik Carles Puigdemont je ocijenio da je moguće i neko drugo rješenje osim neovisnosti njegove regije i dodao da je on uvijek za dogovor sa Španjolskom, u razgovoru objavljenom u belgijskom listu Le Soir.

"Na raspolaganju sam i uvijek sam spreman prihvatiti neki drugi odnos sa Španjolskom", rekao je za taj list te precizirao da je osim neovisnosti spreman razmotriti drugo rješenje.

"To je uvijek moguće. Ja koji sam uvijek bio separatist, radio sam trideset godina na postizanju nekog drugog položaja Katalonije u Španjolskoj", nastavio je Puigdemont.

"Ja sam uvijek za dogovor", inzistirao je i optužio Narodnu stranku šefa španjolske vlade Mariana Rajoya da je odgovorna za porast separatizma.

Separatizam je u Kataloniji potaknut poništenjem statusa autonomije iz 2010.koji je davao velike ovlasti Kataloniji, a to djelomično poništenje je naredio Ustavni sud, kojem se obratila Narodna stranka.

"Alternativno rješenje za neovisnost postiže se putem izbora 21. prosinca", izjavio je španjolski ministar vanjskih poslova Alfonso Dastis, također u Bruxellesu, koji je pozvao Puigdemonta da se kandidira kako bi vidio koliko podršku ima.  

Stranka ERC, autonomaška republikanska ljevica, saveznik stranke Carlesa Puigdemonta u svrgnutoj katalonskoj vladi, priznala je u ponedjeljak da ta vlada nije bile spremna braniti neovisnost nakon zabranjenog referenduma 1. listopada.

"Katalonska vlada nije bila pripremljena suprotstaviti se autoritarnoj državi spremnoj bez ograničenja koristiti represiju", rekao je glasnogovornik te stranke Sergi Sabria u Barceloni.

Komentari
Broj komentara:0