Vidite prvi

nakon više od dva tjedna u špilji

Psihijatar o djeci s Tajlanda: 'Mogao bi im se razviti PTSP'

Autor:Prvi.tv
Objava:9.7.2018. 19:16
Psihijatar o djeci s Tajlanda: 'Mogao bi im se razviti PTSP'
Učitavanje medija preglednika ...

Spasioci su u dva dana akcije izvukli njih osam te ih prevezli u lokalnu bolnicu. Cilj im je svaki dan izvući četvero njih. S obzirom na to da su udisali zrak u kojem je bilo šest posto kisika manje od uobičajene razine, žele provjeriti kako je to utjecalo na njihove organizme.

Iako su fizički dobro, kako su objavile tajlandske vlasti, psihička trauma za dječake može biti velika. U špilji su ostala još četiri dječaka i trener koje bi trebali izvući u utorak. Spašavanje ometa i monsunska kiša koja opet puni sustav špilja vodom.

- Oni su danima bili izloženi situacijama u kojima je svaki trenutak mogao značiti smrt od gladi ili utapanja. Mogao bi im se razviti PTSP te moraju odmah biti pod nadzorom psihijatara. Bit će potrebni mjeseci kako bi se razbila njihova trauma, koliko god oni snažni bili - rekao nam je psihijatar dr. Ante Bagarić iz zagrebačke Klinike za psihijatriju Vrapče. Emocionalne posljedice, kaže, ne moraju se odmah vidjeti na njima, ali se unutar ličnosti mogu razviti teški procesi.

- Što je osoba mlađa, posljedice su gore jer se nisu psihički razvili. Treneru je još gore jer osjeća odgovornost za njih. Bio im je vodič - kaže Bagarić. Znaju to i roditelji koji su po spasiocima treneru Ekapolu Chanthawongu (25) poslali pismo.

- Mi roditelji nismo ljuti na tebe. Nemoj se brinuti za to - napisali su mu. Liječnica i pročelnica medicinske komisije Europske speleospasilačke asocijacije, Lana Đonlagić, kaže nam da dječake trebaju što prije vratiti i normalnom životu.

- Kod dječaka se može razviti PTSP. Trebali bi ih pustiti kući što prije da dođu u normalno okruženje - kaže Đonlagić, koja je bila u pripravnosti i spremna pomoći spasiocima u Tajlandu.

//24sata//

Komentari
Broj komentara:0