Vidite prvi

28 OSOBA IZ 28 ZEMALJA

Politico objavio: Ovo su najutjecajniji Europljani, na popisu nema Hrvata

Autor:Prvi.tv
Objava:7.12.2017. 18:27
Politico objavio: Ovo su najutjecajniji Europljani, na popisu nema Hrvata
Učitavanje medija preglednika ...

Europska verzija američkog portala Politico (Politico.eu) objavio je i ove godine popis 28 osoba iz 28 zemalja za koje smatraju da će oblikovati budućnost Europe u sljedećoj godini.

Na popisu Politica su predstavnici 23 zemlje članice Europske unije i 5 drugih zemalja. Razočaravajuće, ali ne previše iznenađujuće, Hrvatske uopće nema na popisu.

Predstavnika nema 5 zemalja EU-a, Hrvatska među njima

Hrvatska se tako našla među samo 5 zemalja članica EU-a koja nema svog predstavnika; osim nje, to su Island, Malta, Latvija, Slovačka i Rumunjska. Uz 23 članice EU-a, na popisu su se našle još 3 europske zemlje, ali i dvije bliskoistočne: Rusija, Bjelorusija, Švicarska, Turska i Libija.

Prvi na ljestvici je Christian Lindner, njemački lider Slobodnih demokrata, stranke koja je donedavno bila u pregovorima za sklapanje koalicije s Kršćansko-demokratskom unijom Angele Merkel. "Bolje je ne vladati nego vladati loše", rekao je Lindner nakon što je okončao pregovore i bacio Njemačku u postizbornu krizu.

Drugi je britanski ministar poljoprivrede i okoliša, ali i jedan od glavnih arhitekata Brexita, Michael Gove. Treća je francuska ministrica rada Muriel Penicaud koju Politico opisuje kao "Macronovu željeznu šaku" i ženu koja će ući u povijest kao ona koja je uspjela obuzdati francuske sindikate.

Na popisu osim političara i novinari i poduzetnici

Na popisu su i dvojica trenutnih premijera - portugalski socijalist Antonio Costa i nizozemski liberal Mark Rutte. No na popisu se ne nalaze samo političari. Iako su daleko najzastupljenija skupina - njih 16 - među njima ima i novinara (5) i poduzetnika (4).

Najmlađa osoba na popisu je Flavia Kleiner, 26-godišnja švicarska aktivistica, predstavnica pokreta Operation Libero koji se bori protiv sve jačeg desnog populizma u toj zemlji. Tu je i Simon Harris, 31-godišnji irski ministar zdravlja.

Komentari
Broj komentara:0